Nyaki nyirkocsomó

Tisztelt Doktor Úr! Páromnak kb 2 hónapja a nyak bal oldalán egy hosszúkás (3-4 cm) kiterjedésű duzzanat található, ami sem nem nő, de nem is csökken. Uh felvétel készült, de aggódom, hogy ezzel van-e további teendő, vagy várható-e, hogy elmúlik? Vérvétel rendben, egyéb panasza nincsen a nyaki csomón kívül. " Mk. lebenyen számtalan 3-6 mm echoszegény göb van Submentalisan, bal oldalon submandibullarisan és a bal SCM előtt és mögött több v.s. reaktív nyirokcsomó látható." Köszönöm szépen a segítséget!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás témában

Tisztelt Kérdező!

Mivel nem láttam a vizsgálatot és az arról készült felvételeket, teljes értékű választ nem tudok adni. A leletben nem látok számadatokat a nyirokcsomók nagyságáról, így nem derül ebből ki, hogy van-e köztük kóros nagyságú-e. A vs. reactiv kifejezés azt jelenti, hogy valószínűleg gyulladásos eredetű, gyulladásos reakció miatt láthatóvá vált és nem kóros szerkezetűek és sokszor nem is kóros nagyságúak. A pajzsmirigyben a „számtalan 3-6 mm-es echoszegény göb” látatlanban megfelelhet egy krónikus autoimmun pajzsmirigy gyulladás (Hashimoto thyreoiditis) képének is. Ez az állapot gyakran jár reaktív nyirokcsomók megjelenésével, de nem jellemző rá a féloldaliság illetve a tapintható- látható nyirokcsomó duzzanat sem. Ha a nyaki duzzanat ilyen makacsul tartja magát, akkor szóba jön egy ultrahang vezérelt aspirációs citológiai mintavétel, hogy biztosabban meg lehessen ítélni a nyirokcsomók természetét, eredetét.

Kérdés: 2021. július 09., 19:01; Megválaszolva: 2021. július 11., 21:10
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
CT lelet értelmezése
Hasi ultrahang eredmény mutat e...
Kontrasztanyag MR vizsgálatnál
Kedves Doktor Úr! Öntől már kaptam választ korábban, de a kontrasztanyagos vizsgálatom még hónapok eltelte óta se hagy nyugodni, a vizsgálatom...
Mellkas rtg. lelet: maradvány köteg
Üdvözlöm! 2019.évi CT lelete. A jobb alsó tüdőlebenyben apró emphysemas bulla, valamint keskeny maradványköteg mutatkozik. 2021.10.hóban mellkas...
MR koponya vizsgálat véleményezése
Tisztelt Doktornő! A feleségem egy ideje szédülésre .hányigerre zsibbadásra panaszkodik kórházba vitték ezekkel a tünetekkel mert nagyon szédült...