Székelésre, nevetésre, köhögésre lötyögnek a szerveim érzés

Tisztelt Dr. Laki András! Köszönöm gyors válaszát! Egy ülve végzett defekográfia pont megfelelő lenne részemre, mert pont ülve hasprés alkalmazásával szoktam érezni mintha mozdulna bent valami, bár nem minden esetben azt sem. Köhögéskor illetve testhelyzet változtatáskor is van amikor érzem hogy valami mozdul de a bal bordaív alatt, nevetés meg kifejezetten kellemetlen. Egy székeléskori erőlkődés közben volt egy erős szakadásérzés (de akkor hirtelen nem járt fájdalommal, csak éreztem hogy engedett valami) évekkel ezelőtt, azóta vannak ezek a panaszok is, innen jött a sérv gyanú is. Akkor utána pár órával csak herefájdalom és erős puffadás és bal bordaív alatti és mellkasi fájdalom jelentkezett majd megjavultak hónapokon belül vizsgálatok nélkül. De mind megszűnt ha feküdtem, álló helyzetben volt csak fájdalom meg puffadás is. Késöbb vettem észre és évek alatt egyre erőteljesebbek lettek a fent említett fura panaszok. Hasi, kismedence MRI negatív, de ha nem sérv hanem izom vagy szalagszakadás stb lehet nem látszik, pláne ha évekkel késöbb történtek a vizsgálatok. Illetve a páratlan panaszok végett valami olyan sérült ami amúgy soha nem szokott így esetleg ha látszik is a felvételen nem szembeötlő. Elégtelen kiürülés érzés ami ténylegesen elégtelen, hasprés, köhögésre, nevetésre kiváltódó mozdul bent valami érzés. Teljesen kiesett bal Achilles reflex, negatív lumbr mri mellett, jelentősen megtört rectum-szigmahatár, reflux, vizeletcsöpögés üres hólyagnál, telinél jól zár, ezek amik kiderültek. Nem tudom mi szakadt, de szerintem a kismedence erőviszonyait átrajzolta, a tört szigmahatár és az achilles reflex kiesését is okozhatta hogy az ülőideg meg a bél is elnyomódik. Köhögésre, nevetésre érződik is hogy valami nem fix bent. Székeléskori erőltetett haspréskor ami megfeszül bármi szakadhatott. De érdekes tünet volt ami már megszűnt hogy álló helyzetben erős bal bordaív alatti fájdalom egy pontban, fekve megszűnt. Ez ha évekkel ezelőtt történt radiológia szempontból hogyan lehetne kideríteni mi? Ezért gondoltam hogy a vastagbelet szigmabéllel valahogy kirajzoltatni hogyan helyezkedik el a testen belül és az elhelyezkedéséből következtetni mi szakadt el. Defekográfia nagyon jó tipp, akár nyomra vezetne, de kvázi elérhetetlen. Van még hasonló, funkcionális képalkotás ami mind anyagiakban mind hozzáférhetőségben elérhetőbb és látszik rajta a bél, szervek, inak elmozdulása is? Ön hogyan fogna egy ilyen tünetegyüttes kivizsgálásának ha a sima natív MRI-k negatívak? Érdemes ezeket ismételni ha 2016 elején történt a szakadás, 2017-végén MRI vizsgálatok,de a belső lötyögésérzés rosszabb és többmindentől jelentkezik azóta? Vagy ha akkor nem látszódott most sem fog semmi ilyesmi? Tartok tőle hogyha súlyosabb lesz a gond, pl bélelzáródás akkor is félrekezelés lesz a vége ha a kiváltó okot nem ismerik. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza hasi panasz székletürítési zavar témában

Tisztelt Kérdező!

Többféle panasza nem biztos, hogy ugyanarra az okra vezethető vissza. Esetleges hasi elváltozások nem okoznak Achilles reflex kiesést, annak okát elsősorban az ágyéki gerinc-keresztcsont átmenetben kell keresni – gerinc MR vizsgálata volt már? A haspréssel, nevetéssel kapcsolatba hozható belső érzései sem valószínű, hogy a szigmabél, vagy szigma-végbél határ már kimutatott megtöretésének a tünete. Látatlanban – a korábbi vizsgálatok felvételeinek ismerete nélkül, miután egy nagyobb erőlködéstől kezdődően érzi - felmerülhet egy hasüregi belső sérv, amit azonban nehéz lehet kimutatni. Erre a legjobb volna egy célzott CT vizsgálat, akár úgy, hogy az egyik sorozatnál hasprést alkalmaz. Erre a vizsgálatot végző radiológus figyelmét vagy a kérőlapon, vagy fizetős vizsgálat esetén a radiológussal való megbeszélés alapján lehet felhívni. A széklet kiürítésének elégtelenségét okozhatja többek között a vékonybeleknek a kismedencébe történő sérvszerű betüremkedése is, amit a funkcionális, defekográfiás módszerek tudnának ábrázolni. Ha a vastagbél lefutása, megtöretése a kérdés, azt CT kolonográfia tudja ábrázolni, de az nem funkcionális vizsgálat.

Kérdés: 2021. július 05., 14:02; Megválaszolva: 2021. július 06., 22:17
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
CT vagy MR
Tisztelt Doktor Úr! A javaslatát szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy mellkas CT vagy MR vizsgálatot lenne érdemesebb elvégeztetni azzal a...
Mellkas-CT-eredmény értelmezése
Kedves András! Segítségét kérném értelmezni a leletet. Kaptam időpontot a pulmonológushoz, de kicsit sokára, és ideges vagyok, hogy mit...
Agyi probléma
Tisztelt dr Úr! 2021.09-én készült szédülés miatt natív Ct, amelynek eredménye: A középvonali képletek nem áttoltak. Az extra - és...
Csípőízületi lelet
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesapám röntgen leletéről szeretnék többet megtudni: A csípőízületi rések mko. jelentősen beszűkültek, a...
Laesio hepatis, focal sparing
Tisztelt Doktor Úr, abban kérem a segítségét, hogy az alábbi hasi ultrahang lelet kapcsán van-e bármilyen teendőm? A vizsgálatot jobb bordaív...