Mammográfia sugárártalom

Tisztelt Doktor Úr! Az orvosom tanácsára 40 éves korom óta évenként járok komplex mammográfiás szűrővizsgálatra (kiegészítő ultrahanggal) ,eddig szerencsére minden esetben negatív eredménnyel zárultak a vizsgálatok, legutóbb tavaly nyáron voltam. Ugyanakkor évről évre most már egyre jobban aggódom amiatt,hogy (mivel a sugárhatások öszeadódnak, plusz az elmúlt években kétszer voltam még 2 irányú mellkasröntgenen (tüdőröntgenen) is a mammográfián kívül) nem-e pont az évenkénti röntgenezés fog végül mellrákot okozni nálam,hiszen már most 9 éve járok ilyen vizsgálatra,és gondolom ezt életem végéig folytatni kell majd még, tehát jó esetben még hosszú éveken keresztül? Tudom, azt írják több helyen ,hogy ez alacsony sugárdózist jelent, de az összeadódás hatása miatt,plusz mert koncentráltam a mellemet éri a röntgensugárzás,nem-e lehet éppen ez mellrák keltő hatású hosszú távon? Kérdésem még,hogy 50 év felett is indokolt lesz-e az évenkénti vizsgálat,vagy lehet esetleg ritkítani majd? További kérdésem lenne,hogy mennyire kell szigorúan venni az egy éves időközt, azaz ha a vizsgálat időpontjához képest néhány hónappal később ,esetleg előbb megyek, az okozhat-e bármi kockázatot? Végül azt kérdezném,hogy a mammográfiás vizsgálat (az összenyomás,sugárzás) okozhat-e a mellen (esetleg mellbimbón) kicsi hajszálértágulatot,vagy ha nem,akkor mi okozhat ilyet? A testem többi részén (láb,kar,has alatt,arcon stb) már több helyen megjelentek az utóbbi években kisebb-nagyobb (azt olvastam hogy ártalmatlan) lilás,kékes,pirosas színű értágulatok a bőrömön (a lábamon sajnos elég sok visszerem is van) ,és mivel fehér bőrű vagyok sajnos eléggé látszanak.És van sajnos újabban a mellemen is egy kicsiny halvány kékes- lilás színű hajszálértágulat szerűség a bőrömön , (mely rövid vonalszerű és nem seprűvéna szerű ér) . Tudom,hogy látatlanban nehéz ezt megválaszolni,de mivel aggaszt ez a dolog,ezért kérdezném mégis ,hogy ez (a hajszálértágulat) ugyanúgy lehet ártalmatlan jelenség a mellen is (ha semmi más elváltozást nem látok és tapintok ott) ,mint a test többi részén vagy ezen a testrészen mindenképpen súlyosabb betegségre utal-e? És ha ártalmatlan kozmetikai probléma csak,akkor el lehet-e és ha igen,hogyan lehetne eltávolítani a mellről? Elnézést a sok kérdésért. Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mammográfia hajszálerek témában

Tisztelt Kérdező!

A mammográfia sugárterhelése alacsony. Egy tanulmány szerint még 30 éven keresztül 55 éves korig évente, majd kétévente végzett mammográfia sugárterhelése is 1000-ből legfeljebb 1 esetben okozhat emlőrákot, ami jóval alacsonyabb, mint az emlőrák általános kockázata. A rendszeres emlőszűréssel viszont korábban lehet felfedezni a daganatokat és így sikeresebben gyógyíthatók, mintha csak a tünetek alapján, előrehaladottabb stádiumban mutatják ki. Az európai ajánlások 50 éves kor felett kétévente javasolják a szűrő mammográfiát. A mellkasröntgen a legalacsonyabb sugárterhelésű vizsgálatok közé tartozik, néhány felvétel nem jelent érdemi kockázatot még a mammográfiákkal összeadódva sem. Ami a hajszálér-tágulatot illeti, mivel több testrészén is megjelennek, valószínűleg nem hozható kapcsolatba a mammográfiával. Az értágulatokat számos ok válthatja ki, a teljesség igénye nélkül lehet örökletesek, de súlygyarapodás, hormonális okok, keringési problémák, hőhatások stb. miatt is megjelenhetnek. Az alsó végtagon és az arcon speciális érsebészeti beavatkozásokkal el lehet tüntetni ezeket, azonban nincs tudomásom arról, hogy emlőn végeznek-e ilyet. Ha kifejezetten zavarja a jelenléte, érdeklődjön egy ilyen eljárásokat alkalmazó intézményben.

Kérdés: 2021. május 05., 22:13; Megválaszolva: 2021. május 07., 20:48
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sugárterhelés - hólyaggyulladás
Kedves Doktor Úr! Tegnap készült háti és ágyéki gerincemről röntgenfelvétel, 2 háton fekvő helyzetben és 2 oldalfekvésben. 48 kiló vagyok...
Ct máj eredmény
CT: A máj kissé nagyobb, natív denzitása mérsékelten csökkent. Állományában a jobb lebenyi segment határon 26 mm átmérőjű, S6, S5-ben elszórtan...
CT eredmény
A máj kissé nagyobb, natív denzitása mérsékelten csökkent. Állományában a jobb lebenyi segment határon 28 mm átmérőjű, S6, S5-ben elszórtan...
Natív koponya CT lelet
Szép napot kívánok! Édesanyámnak meg érkezett a koponya CT eredménye és szeretnénk meg tudni, hogy ez az eredmény mit jelent, mert csak jövő...
Lelet értékelés
Üdvözlöm. Kérem szíves segítségét a lelet kiértékelésében, hogy mennyire tekinthető sulyosnak az alábbi írás. Nyaki fájdalom és jobb váll...