Mellkasfelvétel

Kedves András! Kérem, segítsen értelmezni a radiológiai véleményt. Válaszát hálásan köszönöm! (Nem tudom, fontos - e az értékelésnél, hogy a covidos antigéntesztem negatív, és a Pcr tesztem is negatív) Mk. basison kis kiterjedésű, foltos infiltratio látható.Mk. tüdőben fokozott kötegzettség. Cor nem nagyobb. Kp. tág aorta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mellkas röntgen koronavírus témában

Tisztelt Kérdező!

A gyakorlatban a Covid-19 (új típusú koronavírus) fertőzést az orr-garat nyálkahártyákról vett mintából teszttel kimutatott vírusantigén , vagy a PCR teszttel kimutatott vírus-RNS igazolja. A képalkotó vizsgálatok (röntgen, CT) önmagukban nem bizonyítják a koronavírus-fertőzést, de PCR pozitív esetben kimutatják, hogy van-e koronavírus-fertőzésre típusos, vagy gyanús eltérés és milyen eloszlású, milyen súlyosságú a tüdőérintettség.

A felvételek hiányában csak a rövid leírást tudom megítélni, így az Ön leletében leírt elváltozások más vírusos tüdőgyulladásban is előfordulhatnak. Természetesen fontos körülmény, hogy Önnél mindkét fajta vírusteszt negatív volt, mert , bár egyik teszt sem 100%-os érzékenységű, de a koronavírus-fertőzés valószínűsége így kicsi. A pontos értékeléshez még annak ismerete is hozzátartozna, hogy mióta vannak, vagy voltak tünetei, és azok kezdetéhez képest mikor történtek a tesztelések. Ha korábban voltak tünetei, antitest teszt igazolhatná, hogy átesett-e a fertőzésen. Ha még heveny tünetei lennének, szóba jöhet a PCR teszt megismétlése is.

Kérdés: 2021. április 15., 14:18; Megválaszolva: 2021. április 15., 21:53
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat