Virtuális Bronchonoscopia

Tisztelt Doktor Úr! Régóta allergiás vagyok illetve gyermekkorban asztmám is volt/van. Aztán teljesen tünetmentes voltam több évig majd olyan 2016 körül előjött (leginkább szmogos, hideg-párás és nyirkos időben okoz gondot) Időszakosan jön elő ez a fulladás és torokszorító érzés sűrű köpettel . Az elmúlt évben 3 x voltam kardiológián ahol történt szív UH, terheléses/ 24 órás EKG és vérnyomás mérés valamint nyugalmi EKG. Mindenhol negatív lelet van megadva van egy negatív T hullámom az EKG-n de ez alkati kérdés is illetve a supraventricularis extrasystolen kívül mást nem találtak. Labor leletekben sincs semmi eltérés rendszeresen kontrollálva vagyok. A mostani tüdő rtgm-en a pullmonológus azt írta, hogy mérs. emfizéma. (Itt egy másik pullmonológus is javasolta, hiszen ezzel a vizsgálattal nem diagnosztizálható biztosra légzés funkcióm is jó volt) Nem dohányzom igyekszem egészségesen élni laborban alfa 1 antitriszpin normális tartományban volt illetve csökkentett sugárterheléses mellkas CT-n is átestem melynek a lelete a következő volt: A VIZSGÁLAT MEGNEVEZÉSE: Privát CT mellkas - csökkentett sugárterheléssel KLINIKAI ADATOK ÉS A VIZSGÁLAT INDIKÁCIÓJA: Asthma, emphysema RÉSZLETES LELET: A tüdőkben körülírt vagy diffúz kóros eltérés nem igazolható. A hörgők normális lefutásúak és tágasságúak. A mediastinum és a hilusok területén nagyobb nyirokcsomó vagy egyéb kóros nem látható. A nagyerek normális tágasságúak, telődésűek, kóros meszesedést nem mutatnak. A szív nagysága, configuratioja szabályos. Pleuramegvastagodás, pleuralis folyadékgyülem nem látszik. Amennyire a natív mérésekkel megítélhető, a felső hasi régióban kóros nem ábrázolódik. RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY: Negatív lelet. VIZSGÁLATI TECHNIKA: Csökkentett sugárterheléssel készült natív mellkas CT vizsgálat. Vékony szeletes rétegfelvételből MPR coronalis síkú rekonstrukciót készítettünk. Készülék: GE Revolution EVO. Itt kizártuk az enfizémát (ezzel kapcsolatban a kérdésem az lenne, hogy a cd anyagon feltüntetett képi anyagból lehet készíttetni 3 dimenziós virtuális Bronchonoscopiát vagy már nem lehet? ) . Néhány évvel ezelőtt volt két nyelési rtg-m ahol kimutatták, hogy a szegycsont magasságában a nyelőcső enyhén balra ívben dyslocalt és comprimalt nincs se strummám se semmi egyéb eltérés (lehet esetleg genetikai jellegű dolog? A mellkasom sokszor fáj és mozgásra ropognak a csontjaim) Hyperprolactinemia miatt kezelnek sella mri-k nem mutattak ki adenomát vagy micro adenomát. Hasi panaszaim évek óta vannak sajnos (émelygés hasi fájdalmak köldök tájon stb..) megtükrözni nem tudták a gyomrom, mert éberen egyszerűen nem tudtam a csövet lenyelni. Hasi UH-n most voltam ennek leletén egy 4 mm-es polip szerepel az epehólyagon más egyéb nincs de leleten a gyomorról nem esik szó. A gyomort hogyan lehetne máshogy megvizsgálni (láttam, hogy Ön is csinál gyomor és bél ultrahangot)? Van erre is esetleg kimondott ultrahang vizsgálat vagy hatásosabb lenne egy hasi és kismedencei mri (a magas prl miatt javasolta kardiológus és belgyógyász szakorvos leginkább a mellékvesék miatt mert ott is lehet prolactin termelést serkentő sejt többlet de endokrinológus nem tartotta szükségesnek) . Valamint emiatt a nyaki szorító érzés miatt megyek most nyaki UH vizsgálatra (bár a pajzsmirigy betegség a folyamatos TSH, ft3 és ft4-el ki van zárva) . Esetleg Ön milyen képalkotó módszert javasol további vizsgálatnak? Köszönöm szépen, hogy elolvasta és, hogy időt szakít rám!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Mellkas CT gyomor ultrahang témában

Tisztelt Kérdező!

Több kérdésére sorjában válaszolok. A leletben leírt MPR (multiplanaris, több síkot megjelneítő) rekonstrukció során a testre merőlegesen készülő szeletekből más síkban, itt a homlok síkjával párhuzamos másodlagos képeket készítettek, olyan képeket állítanak így elő, mintha abban az síkban történt volna a CT vizsgálat. Ezzel az egyes szervek, képletek függőleges irányú viszonyai jobban értelmezhetők. A „virtuális bronchoszkópia” ezzel szemben egy 3 dimenziós hatás, dinamikus (filmszerű) képfeldolgozást jelent, a CT szeletekből a légcső és a hörgők belső felszínét jeleníti meg, és elsősorban szűkületek, idegen szövetek megítélését segít. Ehhez speciális szoftver szükséges, amit a CT laborokban lévő nagy teljesítményű diagnosztikai munkaállomásokra szokták telepíteni és amihez az eredeti DICOM formátumú képi adatok szükségesek. Kérdéses azonban, hogy az Ön teljesen negatív eredményű vizsgálatához bármilyen plusz információt hozzátenne egy ilyen plusz képfeldolgozás.

Hasi ultrahang során a gyomor csak korlátozottan vizsgálható, vannak részei, amelyek a bordák takarásában vannak és egyébként is csak a fal megvastagodása, nagyobb daganatos elváltozások jeleníthetők meg. A gyomor gyakori eltérései, pl. felmaródások, fekélyek, nyálkahártya-gyulladás stb. gyakorlatilag nem vizsgálhatóak. A gyomor legpontosabb vizsgálata továbbra is a tükrözés - ha nagyon indokolt, és Ön éber állapotban nem tolerálja a vizsgálatot, mérlegelhető, hogy egy rövid altatásban végezzék el. Az MR vizsgálat is csak korlátozott képet ad a gyomorról. A nyaki panaszaival kapcsolatban: indokolt esetben a nyaki lágyrészekről lehet CT vagy MR vizsgálatot végezni, vannak esetek, amikor az ultrahang után ezek további információkat adnak. Szerintem egyelőre várja meg a nyaki ultrahang eredményét, majd a kezelőorvosával konzultáljon újra.

Kérdés: 2021. február 18., 10:05; Megválaszolva: 2021. február 19., 21:04
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mellkasfelvétel
Kedves András! Kérem, segítsen értelmezni a radiológiai véleményt. Válaszát hálásan köszönöm! (Nem tudom, fontos - e az értékelésnél, hogy a...
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI
Derékfájdalom
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy scheuermann műtött vagyok,21 éves, (2-től a 12-es csigolyáim vannak...
Röntgenfilm2
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát a korábbi kérdésemre! Az előző kérdésemből kimaradt, hogy oldal irányban állásnál...