Majon levo megnovekedett goc

Szeretnek segitseget kerni a hasi ulrtrahang megerteseben.esetleg aggodnom kellene? az elozo levelembe nem tudtam be csatolni a leleted Inkabb le irom "A maj szabalyos homogen szerkezetu.az v os szegmentunban levo keskeny echodus savval hatarolt a kornyezo maj parenchymanal osszesegeben kisse echoszegenyebb inhomogen szerkezetu a kornyezo majvenakat szettolo goc mersekelt foku novekedese igazolhato.48×44×36 (Az 1 eve ezelotti meret 42mm) A VI os szegmentum teruleten dorso lateralisan 27mm es.kornyezetenel kisse echodusabb goc figyelheto meg.VII es szegmentunban egy 15mm es.VIII as szegmentum teruleten a rekeszi felszin alatt egy 19mm es echodus goc lathato.epeutak nem tagabbak.vese normalis.a lep nem nagyobb.megnagyobbodott nyirokcsomo v egyebb koros elvaltozas nincs.belszakasz rendben.meh rendben. Ultrahang velemeny A majban levo legnagyobb goc mersekelt foku novekedes igazolhato a kisebb heamangiomak lenyegeben valtozatlanok.a nagyobb goc uh morfologiaja haemangiomara nem teljesen tipusos Felek h esetleg rosszat jelent ez a lelet.azert is fordulok onnhoz.mert sajnos honap vegen jutok el szakorvoshoz akitol be utalot kaphatok a mr vizsgalatra..koszonom elore is a segitseged..tudom h MR nelkul ön sem tudja megmondani..de megis egy irany h esetleg ez lehet egy rossz indulatu daganat is? koszonom elore is a segitseget. Monika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Máj góc témában

Tisztelt Kérdező!

Az újabb leletben a máj két kisebb góca nem változott, haemangiomára (jóindulatú ércsomóra) jellemzőnek tartották. A legnagyobb képlet nem volt az ultrahang kép alapján típusos haemangioma és néhány mm-es növekedését írták le. Nem derült ki számomra, hogy ez a korábban is viszonylag nagyobb gócra milyen véleményt adtak és esetleg történt-e már korábban az ultrahangon kívül más képalkotó vizsgálat (CT vagy MR, esetleg izotóp vizsgálat) . Haemangiomák egyébként nagyra is nőhetnek és minél nagyobbak, ultrahanggal annál kevésbé szoktak típusosak lenni. 1 év alatti ilyen viszonylag kisfokú növekedés egy rosszindulatú daganatra nem jellemző, de ettől még valóban tisztázni kell a képletet, így az MR esetleg CT vizsgálat indokolt.

Kérdés: 2020. október 04., 21:59; Megválaszolva: 2020. október 08., 07:14
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mellkasfelvétel
Kedves András! Kérem, segítsen értelmezni a radiológiai véleményt. Válaszát hálásan köszönöm! (Nem tudom, fontos - e az értékelésnél, hogy a...
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI
Derékfájdalom
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy scheuermann műtött vagyok,21 éves, (2-től a 12-es csigolyáim vannak...
Röntgenfilm2
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát a korábbi kérdésemre! Az előző kérdésemből kimaradt, hogy oldal irányban állásnál...