• Izotóp vizsgálat hatása kismamára

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Nemrég tudtam meg, hogy 7 hetes kismama vagyok. Nagymamánk daganatos beteg. Izotópos csontvizsgálat végeztek rajta. Én voltam a vizsgálat után a kísérője, belém karolva hagyta el a kórházat, tehát közvetlenül érintkeztem vele, majd utána egy helyiségben tartózkodtunk nagyjából 2 órán át. A vizsgálata előtt 2 nappal jártam nőgyógyásznál, aki azt mondta, nem vagyok várandós, így nem volt tudomásom a terhességről. Nagymama vizsgálata után 2 héttel derült ki, hogy mégis állapotos vagyok. A vizsgálat idején kb 2-3 hetes lehettem. Nagyon aggódom e miatt. Milyen hatással lehetett ránk ez az érintkezés? Mire számítsak? Létezik valamilyen vizsgálat, hogy kiderítsük történt e valami probléma? Előre is köszönöm szépen, és nagyon várom a választ!

        Dr. Laki András válasza a Sugárterhelés terhesség témában

        Tisztelt Kérdező! Az ilyen korai terhesség során az embrió bármilyen külső károsító tényező, így sugárterhelés esetén is a "mindent vagy semmit" elv alapján reagál. Ez azt jelenti, hogy súlyos esetben megszakad a terhesség, enyhébb behatás esetén károsodás nélkül megmarad. Az Ön esetében nem tartom valószínűnek, hogy károsodás érhette az embriót, de azt javaslom, hogy keressen fel egy genetikai tanácsadó szakrendelést.


        Kérdés: 2020. október 02., 10:48; Megválaszolva: 2020. október 04., 21:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: