háti gerinc MR lelet - hogyan tovább?

Tisztelt Doktor Úr! Ezt a leletet kaptuk feleségem natív hátgerinc felvételére. a 2 héttel korábban csináltatott mellkas és gerinc RTG teljesen negatív, így eléggé lesokkolódtunk. a panaszok egyébiránt kb. 8 hete fennállnak. Segítségét szeretnénk kérni, hogy egy picit közérthetőbb legyen, hogy mivel állunk szemben, (haemangiomára atípusos megjelenésűek? milyen szekunder folyamat? ez most nagy valószínűséggel rák?), illetve hogy mi a következő lépés, milyen orvosokhoz kell elmennünk (a házi orvosunk nyilván alapvető) , milyen vizsgálatok várhatók majd? Köszönettel! László Háti gerinc MR vizsgálat: Natívan coronalis T2, sagittalis T1, T2, STIR, axialis T2 mérések készültek Siemens Magnetom Aera 1.5T készüléken. Kérés indoka: A vizsgálatot a páciens kérésére végeztük beutaló nélkül. A háti kyphosis megtartott. T.VII. csigolyatest nagyrészét, a T.IX. corpus jobb oldali részt kitöltő inhomogénen magas STIR, alacsony T1 jeladású képletek vannak. Hasonló jeladással 15 mm kiterjedésben a T.VIII. bal oldali processus transversusban és T.I./II. között a jobb oldali ívet, processus transversust elmosódottan kitöltő, kissé ki is szélesítő kb. 18 mm átmérőjű, előzőekhez hasonló jeladású képlet látható. Az L.I. csigolyatestben ugyancsak 13 mm-es átmérőben látható hasonló jeladás. A manubrium sternin belül 20 mm átmérőben látható elmosódott, előzőektől eltérő enyhén magasabb T1 jeladás. A discusok megfelelően hydráltak, kóros előboltosulást nem mutatnak. A myelon vastagsága átlagos, benne körülírt kóros jeladás nem látható. A thoracalis IX-X szintjében a csigolyatestek előtt, a nyelőcső-cardia régiójában látható elmosódott 23 mm maximális szélességű, fokozottabb STIR és T1 jeladás. A paravertebralis tér egyebekben szabad. Vélemény: A csigolyatestekben valamint helyenként ívben, processus transversusban -fentiekben részletezettek szerint - leírt képletek további tisztázása szükséges, haemangiomára atípusos megjelenésűek, secunder folyamat felmerül. A gyomor cardia szintjében leírt prevertebralis jeladás is kórosnak látszik. Javasolt belgyógyászati konzílium.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR vizsgálat sokkal érzékenyebb, mint a röntgenfelvétel, ezért az sokszor előfordul, hogy MR-en több eltérést lehet látni, mint a röntgenen. A felvételeket nem látva, a lelet alapján azt lehet megállapítani, hogy több csigolyában is láttak körülírt elváltozásokat. A csigolyákban leggyakrabban haemangiomák (érburjánzásból álló jóindulatú csomók) fordulnak elő, melyek legtöbbször jellegzetes megjelenésüek. A feleségének a felvételein nem ilyen jellegűek voltak a gócok, ezért írták, hogy haemangiomákra atípusosak. A gyomorszáj magasságában is leírtak egy szintén kórosnak tűnő eltérést. További kivizsgálást tartottak indokoltnak, és én is így látom a leletből, hogy mielőbbi további vizsgálatok szükségesek. A háziorvosnál a vizsgálata valóban az első, de azon túlmenően elsősorban mammográfiára, pajzsmirigy és nyaki ultrahangra, mellkasi-hasi CT és nőgyógyászati vizsgálatra gondolok.

Kérdés: 2020. február 08., 14:24; Megválaszolva: 2020. február 08., 22:20
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Szeretném kérni Öntől az mri...
Gerinc MRI
Melyik vizsgálat
Tisztelt doktor úr! Hónapokkal ezelött leestem egy magas helyröl igy beütöttem az egész hátamat és nyakamat. Pár hétig fájt mindkét testrészem...
Mr lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Megszeretném köszöni az előző kérdésemre adott válaszát. Egy újabb kérdésem lenne amiben a segítségét szeretném kérni...
MRI lelet magyarázata
Tisztelt Doktor Úr! Ma a következő leletet kaptam. Legyen szíves segíteni az értelmezésben. A lordosis csaknem kiegyenesedett. Enyhe balra konvex...