• háti gerinc MR lelet - hogyan tovább?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Ezt a leletet kaptuk feleségem natív hátgerinc felvételére. a 2 héttel korábban csináltatott mellkas és gerinc RTG teljesen negatív, így eléggé lesokkolódtunk. a panaszok egyébiránt kb. 8 hete fennállnak. Segítségét szeretnénk kérni, hogy egy picit közérthetőbb legyen, hogy mivel állunk szemben, (haemangiomára atípusos megjelenésűek? milyen szekunder folyamat? ez most nagy valószínűséggel rák?), illetve hogy mi a következő lépés, milyen orvosokhoz kell elmennünk (a házi orvosunk nyilván alapvető), milyen vizsgálatok várhatók majd? Köszönettel! László Háti gerinc MR vizsgálat: Natívan coronalis T2, sagittalis T1, T2, STIR, axialis T2 mérések készültek Siemens Magnetom Aera 1.5T készüléken. Kérés indoka: A vizsgálatot a páciens kérésére végeztük beutaló nélkül. A háti kyphosis megtartott. T.VII. csigolyatest nagyrészét, a T.IX. corpus jobb oldali részt kitöltő inhomogénen magas STIR, alacsony T1 jeladású képletek vannak. Hasonló jeladással 15 mm kiterjedésben a T.VIII. bal oldali processus transversusban és T.I./II. között a jobb oldali ívet, processus transversust elmosódottan kitöltő, kissé ki is szélesítő kb. 18 mm átmérőjű, előzőekhez hasonló jeladású képlet látható. Az L.I. csigolyatestben ugyancsak 13 mm-es átmérőben látható hasonló jeladás. A manubrium sternin belül 20 mm átmérőben látható elmosódott, előzőektől eltérő enyhén magasabb T1 jeladás. A discusok megfelelően hydráltak, kóros előboltosulást nem mutatnak. A myelon vastagsága átlagos, benne körülírt kóros jeladás nem látható. A thoracalis IX-X szintjében a csigolyatestek előtt, a nyelőcső-cardia régiójában látható elmosódott 23 mm maximális szélességű, fokozottabb STIR és T1 jeladás. A paravertebralis tér egyebekben szabad. Vélemény: A csigolyatestekben valamint helyenként ívben, processus transversusban -fentiekben részletezettek szerint - leírt képletek további tisztázása szükséges, haemangiomára atípusos megjelenésűek, secunder folyamat felmerül. A gyomor cardia szintjében leírt prevertebralis jeladás is kórosnak látszik. Javasolt belgyógyászati konzílium.

        Dr. Laki András válasza a Gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR vizsgálat sokkal érzékenyebb, mint a röntgenfelvétel, ezért az sokszor előfordul, hogy MR-en több eltérést lehet látni, mint a röntgenen. A felvételeket nem látva, a lelet alapján azt lehet megállapítani, hogy több csigolyában is láttak körülírt elváltozásokat. A csigolyákban leggyakrabban haemangiomák (érburjánzásból álló jóindulatú csomók) fordulnak elő, melyek legtöbbször jellegzetes megjelenésüek. A feleségének a felvételein nem ilyen jellegűek voltak a gócok, ezért írták, hogy haemangiomákra atípusosak. A gyomorszáj magasságában is leírtak egy szintén kórosnak tűnő eltérést. További kivizsgálást tartottak indokoltnak, és én is így látom a leletből, hogy mielőbbi további vizsgálatok szükségesek. A háziorvosnál a vizsgálata valóban az első, de azon túlmenően elsősorban mammográfiára, pajzsmirigy és nyaki ultrahangra, mellkasi-hasi CT és nőgyógyászati vizsgálatra gondolok.


        Kérdés: 2020. február 08., 14:24; Megválaszolva: 2020. február 08., 22:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr.Úr! 2018.11.21-én vastagbélrák májáttétje miatt,metastectómia történt a hepar sVIII-ból. 2019.07.26 PEt-CT normál méretű májban focalis farmacon dusulási ill natív ct sorozaton S8-ban kb.1,5cm hypodens területen túl(vsz....
        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Tüdő rtg-n voltam amit egy nőgyógyászati műtéthez kért az altató orvos.A lelet a következő. Éles szélű rekesz, szabad sinusok.Nem nagyobb szív.Kp.tág aorta.Szabályos hilusok.Csúcsokban emphysema.Tiszta...
        Tisztelt Doktornő.Tüdőszürőn voltam az alkalmassági vizsgához kellett.A rekesz norm,A tüdőben árnyék nem látható.Ez eddig jó.Ezt viszont nem értem:Jobb csúcsban 6 mm-es nem novum nodulus látható.Kérem szépen tudatni,ezt hogy...
        Tisztelt doktor úr! Édesanyám ct. lelet értelmezéséhez szeretném a segítségét kérni! A hepar. mérs. nagyobb norm. denzitású, a májkapuban 26x20mm-es vaskos falú, multispetalt cystikus laesio látható, mely mérsékelt fali és spetalis...