• izotópos vizsgálatok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Két kérdésem lenne izotópos vizsgálat,illetve ct vizsgálatok kapcsán. Az egyik az, hogy a közelmúltban végeztek rajtam izotópos vizsgálatot (hida) és ezt követően arról nem tájékoztattak,hogy kisgyermek közelében ne tartózkodjak aznap. Van egy 2 éves kisfiam és délutántól vele voltam, altatáskor is mellete feküdtem. Nagyon tartok attól,hogy ezáltal veszélyt jelentettem rá. Mennyi az esélye annak,hogy a jövőben ennek következménye lesz? A másik kérdésem, hogy az elmúlt 2 évben végeztek rajtam 3 ct vizsgálatot és egy izotópos vizsgálatot. Tudom,hogy ez is sugárterheléssel jár, de arról nincs ismeretem,hogy mennyi ilyen vizsgálatot lehet végezni anélkül,hogy a szervezetre komoly veszélyt jelentene? Van erre vmi korlát? Esedékes lenne tüdőszűrőre mennem, de nem tudom, hogy várjak-e vagy elmehetek. Köszönöm válaszát

        Dr. Laki András válasza a Izotópos vizsgálatok témában

        Tisztelt Kérdező! Elnézését kérem, a válasz technikai okokból késett. Az izotópvizsgálatok után a beteg még rövid ideig, általában egy napig és fokozatosan csökkenő mértékű, kis mennyiségű sugárzást bocsát ki. Emiatt tanácsolják azt, hogy aznap lehetőleg ne legyen tartósan kisgyermekek vagy terhes anyák közelében. Ennek oka leginkább az elővigyázatosság, de nincsen arra nézve bizonyíték, hogy ténylegesen számottevő veszélynek tenné ki a páciens a környezetét. Ha valamiért elmaradt a tájékoztatás, akkor sincs oka aggodalomra, amellett utólag már nem is tud már ezen változtatni. Ami az Ön vizsgálatait érinti: nincsen arra vonatkozó határérték vagy előírás, hogy mennyi a károsodás nélkül elviselhető vizsgálati sugárterhelés. Mindig az az alapelv, hogy a vizsgálatokat akkor kell elvégezni, ha a várható haszon (pl. egy kezelés megválasztásának feltétele, vagy éppen egy kockázatosabb vizsgálat vagy kezelés elkerülése) nagyobb, mint egy esetleges, de alacsony kockázat. A sugárterheléssel járó egy-egy vizsgálat rizikója alacsony, csak statisztikai valószínűségeket lehet becsülni. Mivel a sugárterhelések az élet során összeadódnak és nincs szerepe az időzítésnek, valójában nincs reális indok arra, hogy egy vizsgálatot ezen okokból elhalasszanak.


        Kérdés: 2020. január 16., 10:38; Megválaszolva: 2020. január 27., 21:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr.Úr! 2018.11.21-én vastagbélrák májáttétje miatt,metastectómia történt a hepar sVIII-ból. 2019.07.26 PEt-CT normál méretű májban focalis farmacon dusulási ill natív ct sorozaton S8-ban kb.1,5cm hypodens területen túl(vsz....
        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Tüdő rtg-n voltam amit egy nőgyógyászati műtéthez kért az altató orvos.A lelet a következő. Éles szélű rekesz, szabad sinusok.Nem nagyobb szív.Kp.tág aorta.Szabályos hilusok.Csúcsokban emphysema.Tiszta...
        Tisztelt Doktornő.Tüdőszürőn voltam az alkalmassági vizsgához kellett.A rekesz norm,A tüdőben árnyék nem látható.Ez eddig jó.Ezt viszont nem értem:Jobb csúcsban 6 mm-es nem novum nodulus látható.Kérem szépen tudatni,ezt hogy...
        Tisztelt doktor úr! Édesanyám ct. lelet értelmezéséhez szeretném a segítségét kérni! A hepar. mérs. nagyobb norm. denzitású, a májkapuban 26x20mm-es vaskos falú, multispetalt cystikus laesio látható, mely mérsékelt fali és spetalis...