• MR értékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném kérni az MR vizsgálat értelmezését, értékelését. Jobb térd MR vizsgálata. T1 súlyozott coronalis, PD sagittalis valamint PD FS méréseket készítettünk mindhárom fő síkban a jobb térdízületről. Az ábrázolódott csontok kontúrjai megtartottak, bennük kórjelző értékű jelintenzitás eltérés nem azonosítható. A porcfelszínek épek. A medialis meniscuson kosárfül-szakadás látható a helyén maradt meniscus szöveten horizontalis ruptura is megfigyelhető. A lateralis meniscus ép. A kereszt és oldalszalagok, ligamentum patellae valamint a quadriceps ín folytonossága megtartott. Az ízületben közepes mennyiségű folyadékgyülem látható. A környező lágyrészek szerkezete és jelintenzitása szabályos.

        Dr. Laki András válasza a Térd MR témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR leírás szerint a térdízületben befelé eső gyűrűporcon (a meniscuson) kettős sérülést láttak, az úgynevezett kosárfül-szakadás a sarló alakú porc közepének beszakadását jelenti, úgy, hogy a szélei rögzítettek maradnak. Emellett egy harántirányú szakadást is megfigyeltek. Az ízületben valószínűleg a sérülés következtében folyadékfelszaporodást van. Más eltérést nem írtak le. A leletet és a felvételeket mielőbb beszélje meg ortopéd- vagy traumatológus sebésszel, térdsebésszel, valószínűleg műtétre lesz szükség.


        Kérdés: 2019. december 18., 12:51; Megválaszolva: 2019. december 23., 09:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: