• Csontszcintigráfia + SPECT vizsgálat eredményének értelmezése.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Az alábbi vizsgálati eredményt kaptam: A perfusio során, valamint a korai és késői felvételen mindkét térdizület vetületében radiofarmakon akumuláció látható. A késői, metabolikus fázisban körülírtabb, intenzív dúsulás ábrázolódik a jobb tibia condylus medialis és lateralis, valamint a patellák területén. A jobb oldali kéz - és mindkét oldali lábtőcsontok vetületében mérsékelt radiofarmakon halmozódás rajzolódik ki. A thoracalis csigolya corpusok szélein több helyen diszkrét aktivitás-többlet látható. A L IV-V. csigolyák izületi nyúlványaiban, íveiben, proc.spinosusaiban mérsékelt radiofarmakon halmozódás figyelhető meg. Vélemény: A térdizületekben fokozott perfusio, vértartalom és osteoblast tevékenység. A jobb tibia condylusok és mindkét patella területén kifejezettebb osteoblast tevékenység. A gerinc laesiók valószínűleg degeneratív eredetűek. Tisztelt doktor úr! Kérem, segítsen értelmezni a fentiekben leírt leletet. Előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a csontszcintigráfia témában

        Tisztelt Kérdező! A csontszcintigráfia (csontizotóp vizsgálat) az izotóp dúsulása alapján a kóros anyagcseréjű helyeket mutatja ki, ahol a csontépülés fokozott. Ehhez tudni kell, hogy a csontokban még a károsodások, csontpusztulások helyén is legtöbbször van csontépülés, vagyis nem újonnan keletkező csontokról van szó. A perfúziós (átáramlásos) vizsgálat az adott csonton belül a vérkeringés intenzitásáról tájékoztat. A SPECT az izotópvizsgálat számítógépes eljárással pontosított része, ami főleg a csigolyák vizsgálatára szolgál. A leletben mindkét térdízületben, ezen belül különösen a jobb sípcsontban és a térdkalácsokban mutattak ki kóros izotópfelvételt. A kéz- és lábtőcsontokban mérsékelt, a háti csigolyák szélein enyhe, az ágyéki csigolyák egyes részeiben is mérsékelten fokozott volt az izotóp dúsulás. A vélemény szerint a térdízületekben fokozott keringés és csontépülés jelei, a jobb sípcsonton és térdkalácsokban kifejezettebb csontépülés jelei. A gerinc eltéréseit porckopásos eredetűnek tartották. A térdekről nem írtak külön véleményt; lehet, hogy azért nem, mert az izotóp vizsgálat eredménye gyakran nem egyértelmű, több oka is lehet a fokozott csontanyagcserének, de a betegségei között említi, hogy kétoldali térd arthrosis már ismert volt, ez okozhatja az eltéréseket, amihez aktívabb gyulladásos folyamat is társulhat. Az állapot pontos értékeléséhez ismerni kell az előző állapotokat, betegségeket (volt-e a kórelőzményben az adott helyen gyulladásos betegség, trauma, daganatos elváltozás), a panaszokat, tüneteket valamint más képalkotó vizsgálatok (elsősorban röntgenfelvételek) eredményeit. A teljes értékű véleményt mindig az egyéni állapottal összevetve kell kialakítani, ezért pontosabb értékelésre és a további teendők megítélésére forduljon a kezelőorvosához.


        Kérdés: 2019. november 04., 14:03; Megválaszolva: 2019. november 04., 14:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Érzékeny a bőre?
        Ezerarcú PMS
        Az alábbi tanácsok egyszerűen segíthetnek a tünetek enyhítésében.
        Elkerülnéd az antibiotikumot?