• Máj képlet MR vizsgálat történő tisztázása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! 1 hónapja napi pár alkalommal jelentkező hirtelen szúró, nyílaló, változó helyű hasi fájdalom miatt mmentem ultrahangra. A hasi ultrahangon újjonan (9 hónappal ezelőtt negatív lelet) talált, a VI-VII. Szegmens határán 1,5x1,8cm echodús kissé inhomogén képlet tisztázására kértek kontrasztanyagos MR vizsgálatot, melynek leírása a következőket tartalmazza: Hasi MR vizsgálata: ------------------- Axialis T1 és T2 súlyozott, majd coronalis síkú T2 súlyozott felvételek készültek natívan. Iv. Dotarem adása után T1 súlyozott dinamikus axialis síkú, illetve coronalis és axialis síkú FS sorozat készült. A kontrasztanyag adása alatt és a vizsgálat során szövõdményt nem észleltünk. A máj bal lebenye kissé nagyobb, jobb lebenye norm. nagyságú, homogén, VIII. segmentumában egy 17x18 mm nagyságú, a T1 súlyozott sorozaton alacsony, a T2 súlyozott szekvencián diszkréten magas jelmenetû, a kontrasztanyagot a korai fázisban intenzíven, homogenen halmozó körülírt képlet látható, mely a késõi sorozaton is mutat csökkenõ mértékû kontraszthalmozást. Az elváltozás a diffusios sorozaton magas jeladású. Epeutak nem tágabbak. A cholecysta kp. nagy, fala nem vastagabb. Pancreas, lép eltérés nélkül. A mellékvesék szabályosak. A vesék norm. nagyságúak, parenchyma szélességük megtartott, üregrendszerük nem tágabb. A vizsgálat régióban a nagyerek mentén kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. A májfunkciós értékek, és a vérképem teljesen rendben. Az AFP érték pozitív lett 0-8.1 között normális, nekem 8.7 lett. (nem tudom ez mennyire számít jelentős eltérésnek.) Azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelentenek az MR-ben leírtak? Tisztázzák a képletet? Hogy lehet, hogy a 2 lelet nen ugyan ott látta a képletet, vándoeol? Van-e további teendőm? Köszönöm válaszát

        Dr. Laki András válasza a Hasi MR lelet témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR felvételeket nincs módom megtekinteni, csak a leírásból önmagában nem lehet biztos véleményt adni. A lelet végéről hiányolom a radiológus véleményét, hogy szerinte mi lehet az elváltozás. A máj szegmentumainak azonosítása nem mindig egyszerű, előfordulhat, hogy különböző eljárásokkal készülő vizsgálatok során nem minden leletező ugyanott írja le az elváltozást, és természetesen nem a képlet "vándorol". A leírás alapján számomra elsősorban a focalis nodularis hyperplasiának (FNH) nevezett, májszövetből és atípusos epeutakból álló jóindulatú csomó lehetősége merül fel, de mint említettem, ez így nem biztos vélemény. A továbbiakban abból lehetne kiindulni, hogy mi volt a radiológus összefoglaló véleménye és annak alapján van-e még szükség további vizsgálatokra.


        Kérdés: 2019. szeptember 04., 18:26; Megválaszolva: 2019. szeptember 08., 20:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: