• Lumbalis gerinc rutin MRI Protokoll Mr vizsg.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt dr./nő MR vizsgálat eredményének közérthetőbb leìrásához kérném segítségüket. Bal oldali S.1 radiculopathia miatt végzett mr vizsgálat. Az ágyéki gerincről sagitalisan T1,T2,T2-STIR,coronalisan T2,axialisanT2, illitve a sacrumról paracoronalisan T2-STIR mérések készültek. Az ágyéki gerinc lordosisa elsimult,a csigolyákon dorsaliasan is megfigyelhhetők spondyloticus megnyúlások. A Th.XI. csigolyákban kb 16 mm-es hemangióma van. A L.II-III. csigolyák egymás felé tekintő záróelemei excaváltak,itt ödéma nincs. A porckorongok dehydratáltak, illetve mindegyik kiboltosulást mutat,m mely a L.V.discus eset jelentősebb,bal oldali paramedián helyzetű hernia formájában.Az előboltosulás kb. 3 mm-es,a bal oldali S.1.gyök recessusát jelentősen beszűkíti,a gyökkel kontraktust mutat.Egyebütt érdemi foraminalis artrosisok mérsékeltek, a lig.flavumok vaskosabbak,a canalis a rések magasságában enyhén stenotizalt.A S.2. gyökök mellett kisebb tasak cysták vannak. A conus szabályos. Sacroileitis nem észlelhető. Vélemény:baloldali S.I.gyöki érintetség jelei.

        Dr. Laki András válasza a Gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR vizsgálat a bal oldali 1. keresztcsonti ideg érintettsége miatt készült. A kérdés szempontjából legfontosabb megállapítás az 5. ágyéki porckorong bal oldali sérve, kb. 3 mm-es előboltosulása, amely a gerinccsatornában az 1. keresztcsonti ideg lefutási helyét szűkíti, az ideggyököt érinti. Emellett a többi porckorongon is kisebb mértékű előboltosulásokat és egyéb, porckopásos eredetű, degeneratív jeleket (csigolyaperem meszesedések, kisízületi kopások) írtak le, továbbá az ágyéki gerinc normál görbületének elsimultságát említik. A 2-3. ágyéki csigolya zárólemezek „excaváltak” kifejezés annyit jelent, hogy a csigolya egymás felé néző lemezei homorúak, de ha ödéma nincs körülöttük, akkor valószínűleg nem friss az eltérés. A 2. keresztcsonti szelvény mellett kis gyöktasak ciszták (folyadékkal telt tömlőcskék) szerepelnek – ezek gyakran fordulnak elő és kis méretekben általában tünetmentesek. A vizsgálatba még belekerült az alsó háti szakasz is, itt a XI. csigolyában hemangiomát (tágabb kis erekből álló jóindulatú, igazából fejlődési zavarnak megfelelő csomót) írtak le. A keresztcsont-csípőcsont ízületben gyulladásos jeleket nem láttak. A véleményben megerősítették a bal oldali 1. keresztcsonti ideggyök érintettségét. Hozzátenném, hogy minden képalkotó vizsgálati leletet csak beteg vizsgálatával valamint a panaszokkal és klinikai tünetekkel együtt lehet helyesen értékelni és abból a teendőket meghatározni, ezért a lelettel forduljon a kezelőorvosához.


        Kérdés: 2019. szeptember 02., 16:23; Megválaszolva: 2019. szeptember 03., 17:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr ! 54 éves férfi vagyok, az alábbi koponya natív CT kb. 2,5 éve készült, kérném szíves segítségét az értelmezésében. Főként az első (nem tévedés) felében leírtak érdekelnének, hogy miért alakulhatott ki, okozhat-e...
        Tisztelt doktornő! Koponya MRI vizsgálatot csináltattam, de sajnos számomra a lelet nem egyértelmű. Középvonali, szimmetrikus kamrarendszer. A külsõ és belsõ liquorterek normális tágasságúak. Az agyállományban kórjelzõ értékû...
        Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítségét kérném a leletem kiértékelésében, értelmezésében! Has natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata Axialis és coronalis síkú T2, axialis T2 SPAIR, axialis FFE, DWI, ADC, mDixon + MRCP mérések...
        Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: 2 hete a másfél éves kisfiam lehet, hogy lenyelt egy gemkapcsot, mert azóta sem találjuk sehol (2 hete). Nem tartom valószínűnek, hogy tényleg lenyelte, mert végig figyeltünk rá és semmi tünete...
        Különösen éjszaka nagyon fáj a hátam övszerűen, lehet ez kezdődő Bechterew? A leletből Ön mire gondol? RÉSZLETES LELET: Az ábrázolódott csontokon malignitásra gyanús csontszerkezet nem látható. Mérsékelt balra konvex scoliosis. A...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Szeretném segítségüket kérni a csatolt CT eredmény értelmezésében, illetve kérem nyugtassanak meg, amennyiben nincs okom aggodalomra és leletemmel minden rendben van. Előzmények: Néhányszor jelentkezett világos...
        Tisztelt cím! Az alábbi lelettel kapcsolatban szeretném tudni, hogy milyen további beavatkozásra, kezelésre van szükség. Nem tudom, mi következik a leírtakból, mennyire rosszak vagy jók ezek az eredmények? Összesen három műtétem volt....