• Emlő tomoszintézis lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves válaszadó! Emlő tomoszintézis leletem értelmezését szeretném kérni. Az interneten való tájékozódásom alapján attól tartok, hogy a mészszemcsék a kezdődő mellrák előjelei is lehetnek. Ön szerint szükség lenne sztereotaxiás emlő biopszia elvégzésére? Korábbiakban volt már folyadékkal telt cisztám 2 alkalommal, amit leszívtak. Időnként kicsit fáj (érzékeny) a hónaljam néhány hétig, aztán elmúlik. Jelenleg nincs ilyen panaszom.Mindkét mellemben ritkán elő szokott fordulni néhány tűszúrás jellegű fájdalom. Néhámy napja piros folt volt az egyik mellbimbóm mellett, de az elmúlt 3 nap alatt. Előre is nagyon köszönöm a válaszát. Emlő tomoszintézis lelet: Mindkét emlőről digitalis 2D és 3D felvétel készült tomoszintézissel Siemens Mammomat Revelation berendezéssel. Családi anamnezis: negatív Anamnezis: bal oldalon piros folt. Mindkét oldalon fibroglandularis mirigyállomány látható. ( Density Grade : BI-RADS mko.: B). Mk. emlőben egy-egy benignus mészszemcse látható. Malignitásra utaló körülírt elváltozás, szerkezeti torzulás vagy csoportos microcalcificatió nem mutatható ki. A bőr normális vastagságú. Az axillákban kóros, megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódott. Vélemény: Kóros elváltozás nem mutatható ki. Javaslat: Panaszmentes esetben évenkénti kontroll javasolt. Klinikai panaszok esetén haladéktalanul keresse fel Intézetünket. Jobb emlő: BI-RADS I. Bal emlő:BI-RADS I.

        Dr. Laki András válasza a Emlő meszesedés témában

        Tisztelt Kérdező! A tomoszintézis a mammográfia egy modern, továbbfejlesztett formája, ami érzékenyebb, mint a hagyományos mammográfiás vizsgálat. Az emlőben a meszesedések sokfélék lehetnek, és csak bizonyos formáik utalhatnak rosszindulatú elváltozásokra. A meszesedések osztályozása meglehetősen bonyolult, ezért az internetes tájékozódás félrevezető lehet. Az Ön esetében a mindkét oldalon megfigyelt meszesedés jóindulatú képet mutatott. Egyáltalán nem kell minden meszesedés helyéről biopsziát venni, a leletező szakorvos nem is tett erre javaslatot. A leletben kiemelték, hogy rosszindulatú daganatra gyanús eltérést egyik oldalon sem láttak. A BI-RADS az emlőelváltozások osztályozásának rendszere, ebben az I. kategória a kóros eltérést nem mutató emlőket, a B kategória a kevés maradék mirigyállományt valamint kötőszövetet tartalmazó típusú emlőket jelenti. A mammográfiás radiológus szakorvos véleménye szerint évenkénti ellenőrzésen kívül csak panaszok esetén javasolt további vizsgálat, ezért úgy gondolom, nincs oka aggodalomra.


        Kérdés: 2019. július 13., 10:53; Megválaszolva: 2019. július 16., 21:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: