• sacrum MRI

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor Úr! Édesanyám MRI felvételének kiértékelése az alábbi: Sacrum MR vizsgálat (T2 tse sag, T2 tirm cor, T1ste cor, T2 ste tra, T1 tse tra) A sacrum ive harmonikus. A sacrumon és mindkét oldalon az SI rés mellett a iliacalis felszin alatt oedema látható. Destrukció utaló elváltozás nincs. A sacralis gyökök kilépései akadálytalan. Az SI rések normális tágasságúak. Az alsó lumbális szakaszon discopathia, protrusió jelei. Vélemény: Kiterjedt csontszerkezeti eltérés a sacrumon és részben a csipőlapátokon is. Az lenne a kérdésem, hogy mi olvasható ki ebből és főképp a csontszerkezeti eltérés mit takar, mit jelenthet? Köszönettel.

        Dr. Laki András válasza a keresztcsont MRI témában

        Tisztelt Kérdező! A kérdéséből nem derült ki, hogy miért továbbá milyen korábbi vizsgálati eredmények után készült az MR vizsgálat. Nem tudom, érte-e trauma, mik a panaszai. A felvételeket sem láthatom. Mindezek miatt a válasz nem lehet teljes értékű. A szövegben a keresztcsonton és az azzal ízesülő a szomszédos csípőcsonti területeken látták azokat az eltéréseket, melyeket a csont ödémájának, azaz fokozott víztartalmának írtak le. A csontokon pusztulással járó károsodást nem láttak. Az ízületi rések is szabályos tágasságúak. Nehéz megmondani, hogy akkor mi is pontosan, mit is takar a kiterjedt csontszerkezeti eltérés. Elsősorban gyulladásos jellegű folyamatra gondolhatok. Az alsó ágyéki gerincszakaszon porckorong-károsodás és kopásos eredetű csigolyaeltérés látható. A leletet a kezelőorvossal beszéljék meg, hogy további vizsgálatok szóba jönnek-e. A csontszerkezet pontosabb feltérképezésére CT, csontfolyamat aktivitásának megállapítására izotóp vizsgálat alkalmas.


        Kérdés: 2019. június 25., 21:43; Megválaszolva: 2019. június 27., 22:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: