• Lelet értelmezes

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kontrasztanyag: 8 ml Dotarem A vizsgálat értékelése kontrasztanyag beadásával együtt történt. Anamnesztikus adatok alapján hysterectomia, adnexectomia és cseplesz rezekció történt. A leképezett régióban a hasfalban, gluteális inguinalis és felső comb régióban diffúz subcután ödéma igazolható. Az uterus és adnexumok eltávolitva. A hüvely szerkezete ép, a hüvelycsonk környezetében kóros eltérés nem látszik. A Douglasban és a húgyhólyag felett, a belek között kevés - mérsékelt mennyiségű szabad hasi folyadék van. A húgyhólyag mellett futó sigmakacson kb. 8-10 cm hosszan a bél szűkebb, csipkézett felszinű, a környező mesosigmában beszűrtség van diffúzan. Ka adása után diffúz halmozás van ezen bélszakasz nyálkahártyájában. A kismedence jobb oldalán a terminalis ileumkacs környezetében is beszűrt a mesemesosigmában beszűrtség van diffúzan. Ka adása után diffúz halmozás van ezen bélszakasz nyálkahártyájában. A kismedence jobb oldalán a terminalis ileumkacs környezetében is beszűrt a mesenterium. A medencefali és alapi izmok épek. A húgyhólyag kevés vizeletet tartalmaz , emiatt a fala vaskosabb ( összesett), de benne kóros KA halmozás nem igazolható. A vesékben pangás nem látszik. Mk. oldalon a lig. inguinale szintjében és az alintjében és az alatt inguinalisan néhány 1 cm harántétmérőt meg nem haladó, de kerek - ovalis, diffúziógátlás jeleit mutató lgl. igazolható. A kismedencében parailicalisan nagyobb lgl. nem különithető el. Az ábrázolódott csontokban lyticus folyamat nem igazolható. A hasfalban bal oldalon az inguinalis régió felett kb 3x2x1,5 cm-s folyadékgyülem van, mely postoperativ seroma maradvány lehet . Vélemény: Ovarium és endometrium tumor miatt műtét történt. A sigmabél morfológiája, mesosigma és az ileum melletti mesenterium beszűrtsége lehet carcinosis morfológiai megjelenése. Az alhasban szabad hasi folyadék. Morfológiailag pathológiás kis nyirokcsomok mk. oldalon inguinalisan.

        Dr. Laki András válasza a MR lelet témában

        Tisztelt Kérdező! Minden képalkotó vizsgálat eredményének teljes körű értékeléséhez fontos az előzmények részletes ismerete is, ez csak a kezelőorvos, vagy kezelőorvosok számára adott, ezért ez az ő feladata, feladatuk, ahogy a további teendők meghatározása is tőlük várható. Nem ismerem a műtét előtti állapotot, a műtéti leírást, a korábbi vizsgálatok eredményét, mennyi idő telt el a műtét óta, kapott-e esetleg sugárkezelést. A leírás szerint Ön nagy műtéten, a méhe és mindkét petefészke valamint a hashártyához tartozó képlet egy részletének eltávolításán van túl daganatos megbetegedése miatt. A leletben kóros eltéréseket írtak le a vastagbél szigma nevű szakaszán, a szigmabél és a legutolsó vékonybél szakasz környezetében a hashártya részein valamint egyes kismedencei nyirokcsomókban. Felmerült, hogy ezek a betegségével függenek össze. A hasfalban, fenéktájon, a lágyékban és a comb felső részén ödéma (vizenyő) jeleit látták. Leírtak még a bal oldali lágyéktájékon egy kis folyadékgyülemet, amit a műtét utáni állapotokban gyakran előforduló, szövet közötti reaktív folyadék felszaporodásként azonosítottak (nem írnak vérzést), valamint kismedencei, szabad hasi folyadékot is említenek. Javasolom, hogy a lelettel mielőbb jelentkezzen a kezelőorvosánál, hogy a további ellátást, kezelést megbeszélhessék.


        Kérdés: 2019. május 04., 11:07; Megválaszolva: 2019. május 07., 21:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: