• Corpus pineale regioban ciszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Elkeseredesemben fordulok Önhöz.31 eves ket gyermekes anya vagyok.Fejfajassal es szedelgessel fordultam neurologuahoz.Elkuldott kopony Mr vizsgalatraa biztonsag kedveert. Az eredmeny a következő lett: az agyallomanyban koros jeladas nem abrazolodott. A külső liqorterek szabalyosak.A corpus pineale regioban keskeny falu 10 mm es ciszta van.A craniospinalis atmenet viszonyai szabalyosak.A paranasalis sinusok legtartók.Velemeny: Intracerebralisan koros elteres nem igazolodott,a corpus pineale regioban valoszinuleg klinikai jelentosege nelkuli keskeny falu cistycus keplet. A kerdesem a következő:miert irta masodszorra a leletezo hogy cisztikus keplet?Nem biztos benne hogy cysta illetve hogy latszik e kepeken egyertelmuen nativ felvetelen hogy az ott valoban egy ciszta es nem valami rosszindulatú elvaltozas. Nem írta hogy hanyszor hanyas csak h kb 10 mm.ez mit jelent? A kornyezetet sem írta le. Ha latott volna kórosat leirta volna? A corpus pineale regioban talalhato ciszta felszivodhat valaha vagy elfajulhat? Mennyi eselye van ennek? Illetve milyen eletkilatasokra lehet szamitani jelenlete mellett? Kipukkadhat e es ha igen mi történhet? Őszintén szolva van ket kisgyermekem 1 es 3 evesek. Ketsegbe vagyok esve vajon mennyi az eselyem arra hogy lassam oket felnőni. Illetve esetleg tudna e valakit aki kielemezné újra a cd n levő MR felvetelt.(elsosorban heves illetve szolnok megye) vagy Akar tavleletezessel is. Nem erzem reszletes leirasnak a cysztat illetően. Az sincs benne taglalva mit tartalmaz Tudom hogy neurologussal kell konzultalnom viszont szerinte a lelet teljesen jó es kezelesre nincsen szukseg. Laikus vagyok tehat lehet hogy valoban nem szorul ez hosszu taglalasra. (ui: sagittalis siku T1 FSE sulyozott, axialis sikú T2 sulyozott, protondenzitasu, 3D SWAN(SWI) és DWI valamint coronalis sikú T2 FLAIR mereseket készítettek (nativ vizsgalat volt)) Nagyon szépen köszönöm a segitseget Tisztelettel :Bettina

        Dr. Laki András válasza a corpus pineale cysta témában

        Tisztelt Kérdező! A cysta és a cysticus kifejezés csaknem szinonimák. Annyi különbség van, hogy a „cysta” egy konkrét elváltozás, patológiai fogalom, a „cysticus” (vagy cystosus) pedig ennek a képi megjelenése, ami azt fejezi ki, hogy a képletnek olyan tulajdonságai vannak, melyek a cystákra jellemzőek. A cysták folyadékkal teltek és általában vékony falúak. Nem derült ki, hogy miért készült a vizsgálat csak natívan (esetleg szoptatott a vizsgálat idején?), vagy lehet, hogy nem látták szükségesnek a kontrasztanyag adását. Ha a cysta gömbszerű, akkor egy méret is leírja a nagyságát, vagy ez volt a legnagyobb átmérője. A corpus pineale (tobozmirigy) cisztája nem valószínű, hogy az Ön korában még növekedne, később, idősebb korban inkább csökkenhet a mérete. Ritkán okoz tüneteket, leginkább véletlen lelet. Ha azt írták, hogy valószínűleg klinikailag nem jelentős, akkor nem láttak olyan jelet, ami bármi más agyi képlet érintettségére utalna. Nem tudok olyan szövődményről, hogy egy ilyen ciszta kirepedhetne. A kezelőorvosa a leletből azt állapította meg, hogy műtéti beavatkozásra nincs szükség. Véleményem szerint azonban később egy MR kontroll vizsgálat ajánlott, hogy esetleges növekedését kizárják. Az MR felvételekről második vélemény adására vonatkozóan konkrét tanácsot adni nem tudok. Léteznek magánrendelők, amelyek egy bizonyos összegért vállalnak ilyen szolgáltatást, ha erre igénye van, az interneten találhat ilyet. A távleletezés egy adott informatikai hálózaton belül, erre kiválasztott vizsgálatok esetén végezhető, ami főleg magára az elsődleges leletezésre vonatkozik.


        Kérdés: 2019. április 27., 18:30; Megválaszolva: 2019. április 30., 21:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.