• MRI FELVÉTEL ÉRTELMEZÉSE

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A lumbalis lordosis elsimult. Az L gerincen enyhe balra convex scoliosis látható. Az L.V.-S.I.segmentumban az egymás felé tekintő zárólemezek mentén keskeny sávban scleroticus és oedemás degenerativ folyamatra utalo jelzavar figyelhető meg,chronicus és egyben aktiv degenerativ folyamat jeleként. Acsigolyaperemeken ventralisan kis csontos felrakodások vannak. A foramenek csontosan nem szűkitettek. Caudalisan közepes fokú kisizületi arthrosis figyelhető meg,helyenként a kisizületekben filmszerű folyadék felszaporodás van. Az L.IV.-V. és az L.V.-S.I.segmentumban a discus degenerativ jelcsökkenéssel ábrázolódik, az utóbbi discus magassága csökkent.Az L.IV.-V. segmentumban a discus dorsalisan finoman meghaladja a csigolya kontúrt, benne jobb oldalon foraminalisan anulus fibrosus rupturára utaló T2 hiperintenz pontszerű jelzavar figyelhető meg, a foraminalisankilépő L.4. gyököt érinti, de nem diszlokálja. Az L.V.-S.I.segmentumban a discus dorsalisan széles alappal lapos ivban kisfokban előboltosul, gyöki compressios hatása nincsen. A canalis spinalis átmérői megtartottak.Spondylosis lumbalis min.grad.Spondylarthrosis lombalis med.grad.Aktiv degenerativ folyamat az L.V.-S.I. segmentumban.Discopathia L.IV.-V. et L.V.-S.I.Protrusio disci intervert L.IV.-V.foramin l.d.,mely L.4.gyöki irritációt okozhat.Protrusio disci intervert L.V.-S.I. Definitiv gyöki compressiot okozó elváltozást kimutatni nem lehetett.

        Dr. Laki András válasza a Gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező! Minden leletet, így a képalkotó vizsgálatokét is, a kórelőzmény, a panaszok és tünetek ismeretében lehet megfelelően értékelni, ezekről a kérdésében nem esik szó. A leletet közérthetőbb szavakkal az alábbiakban tudom összefoglalni. A gerinc görbületei kissé eltérnek a szokásostól, oldalirányból nézve kiegyesedett, és enyhe gerincferdülést írtak le. Különböző degeneratív, vagyis terheléses eredetű elváltozásokat sorolnak fel. A IV. és V. ágyéki csigolyák alatti porckorongok károsodását látták, a IV. alattinál a rostos tok kicsiny megszakadásának jelével. Ebben a magasságban a korong kissé előboltosul, és a jobb oldali 4. ágyéki ideget a kilépésnél eléri, de nem nyomja el. Az V. csigolya alatti porckorong kisfokú előboltosulását látták, az ideggyökök nyomódásának jelei nélkül. Ennek környezetében a csigolyákon sávszerűen következményes ödéma és meszesedés is látható volt , amit a porckorong-károsodás krónikus és aktív szakaszainak együttes jelenlétével magyaráztak. A csigolyák peremein és a kisízületekben is terheléses eredetű eltérések, mészfelrakódások ill. kevés ízületi folyadék jelei ábrázolódtak. Ezt követően valószínűleg véleményként röviden, diagnózisokként megismétlik a fentieket, kiemelve, hogy egyértelmű ideggyök-elnyomódást kimutatni nem lehetett, de porckorong eltérés a jobb oldali 4. ideggyök izgalmát okozhatja. Egy lelet és a klinikai tünetek súlyossága között nincs mindig egyenes összefüggés, a teendőket csak szakorvosi vizsgálat során lehet meghatározni. Így mindenképpen javasolom a kezelőorvosával, illetve a vizsgálatot kérő orvossal a konzultációt, az MR lelettel, felvételekkel.


        Kérdés: 2019. április 25., 23:01; Megválaszolva: 2019. április 27., 20:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: