• Röntgenlelet

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Február közepén volt egy orrmelléküreggyulladásom, amire Azi Sandozt szedtem (500 mg-osat, 3 napig). A váladékozás nem múlt el maradéktalanul, így a háziorvosom elküldött egy röntgenre, ahol készítettek mellkas-, és orrmelléküregfelvételt. Mivel azóta sem múlt el, sőt, azóta folyamatos gombócérzetet érzek a torkomban/torkomnál, és olykor mindkét fülemben, és többen javasolták, hogy reflux felé ki kellene vizsgáltatnom magam, így azt teszem, gasztroenterológushoz megyek, illetve endokrinológus is a meglévő és évek óta kezelt pajzsmirigy alulműködés miatt. Ezt csak az előzmények miatt írtam le Önnek. Egyébként nem dohányzom, nem iszom alkoholt. A március elején végzett röntgenfelvétel eredménye az alábbi: "Norm. helyzetű, sima kontúrú rekesz. A lateralis sinusok megnyíltak. Légtartó tüdők. A tüdőkben körülírt eltérés, friss infiltratio nem látható. A szív mérs. nagyobb. A pulmonalis főtörzsek nem tágabbak. Normális tágasságú mellkasi aorta. Jobb sinus maxillárisban mérs.fokú körkörös nyálkahártya hyperplasia látható, nívós fedettség nem ábrázolódik." Ettől a hyperplasia-tól megmondom őszintén, hogy megijedtem. Ez pontosan mit jelent? Mit jelenthet annak tudatában, hogy a már említett tüneteim fenn állnak? Tartanom kell-e attól, hogy ez esetlegesen egy rákos elváltozás? Ez a legnagyobb félelmem. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Mónika

        Dr. Laki András válasza a Orrmelléküreg röntgenfelvétel témában

        Tisztelt Kérdező! A hyperplasia egy általános szövettani fogalom, arra az esetre használják, amikor egy szerv sejtjei felszaporodnak, ami nem jár feltétlenül maguknak a sejteknek a kóros elváltozásaival, nem daganatos elváltozás és a leírás sem utal erre. Az Ön esetében a lelet azt jelentheti, hogy a jobb arcüreg (sinus maxillaris) nyálkahártyája körkörösen megvastagodott, ami elsősorban krónikus gyulladásos folyamatra jellemző. A nívóképződés, fedettség (ami nem volt látható), inkább heveny orrmelléküreg gyulladásban figyelhető meg. A mellkas leletében nem volt kóros eltérés. A refluxbetegség és orr- illetve orrüreg problémák lehetséges összefüggése ismert, ezért is hasznos lesz, ha reflux irányában kivizsgálják. Javaslom, hogy a leletével forduljon fül-orr-gégészhez, lehetőség szerint a felvételt is vigye magával

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. április 18., 16:33; Megválaszolva: 2019. április 21., 16:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: