• Röntgenlelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Február közepén volt egy orrmelléküreggyulladásom, amire Azi Sandozt szedtem (500 mg-osat, 3 napig). A váladékozás nem múlt el maradéktalanul, így a háziorvosom elküldött egy röntgenre, ahol készítettek mellkas-, és orrmelléküregfelvételt. Mivel azóta sem múlt el, sőt, azóta folyamatos gombócérzetet érzek a torkomban/torkomnál, és olykor mindkét fülemben, és többen javasolták, hogy reflux felé ki kellene vizsgáltatnom magam, így azt teszem, gasztroenterológushoz megyek, illetve endokrinológus is a meglévő és évek óta kezelt pajzsmirigy alulműködés miatt. Ezt csak az előzmények miatt írtam le Önnek. Egyébként nem dohányzom, nem iszom alkoholt. A március elején végzett röntgenfelvétel eredménye az alábbi: "Norm. helyzetű, sima kontúrú rekesz. A lateralis sinusok megnyíltak. Légtartó tüdők. A tüdőkben körülírt eltérés, friss infiltratio nem látható. A szív mérs. nagyobb. A pulmonalis főtörzsek nem tágabbak. Normális tágasságú mellkasi aorta. Jobb sinus maxillárisban mérs.fokú körkörös nyálkahártya hyperplasia látható, nívós fedettség nem ábrázolódik." Ettől a hyperplasia-tól megmondom őszintén, hogy megijedtem. Ez pontosan mit jelent? Mit jelenthet annak tudatában, hogy a már említett tüneteim fenn állnak? Tartanom kell-e attól, hogy ez esetlegesen egy rákos elváltozás? Ez a legnagyobb félelmem. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Mónika

        Dr. Laki András válasza a Orrmelléküreg röntgenfelvétel témában

        Tisztelt Kérdező! A hyperplasia egy általános szövettani fogalom, arra az esetre használják, amikor egy szerv sejtjei felszaporodnak, ami nem jár feltétlenül maguknak a sejteknek a kóros elváltozásaival, nem daganatos elváltozás és a leírás sem utal erre. Az Ön esetében a lelet azt jelentheti, hogy a jobb arcüreg (sinus maxillaris) nyálkahártyája körkörösen megvastagodott, ami elsősorban krónikus gyulladásos folyamatra jellemző. A nívóképződés, fedettség (ami nem volt látható), inkább heveny orrmelléküreg gyulladásban figyelhető meg. A mellkas leletében nem volt kóros eltérés. A refluxbetegség és orr- illetve orrüreg problémák lehetséges összefüggése ismert, ezért is hasznos lesz, ha reflux irányában kivizsgálják. Javaslom, hogy a leletével forduljon fül-orr-gégészhez, lehetőség szerint a felvételt is vigye magával

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. április 18., 16:33; Megválaszolva: 2019. április 21., 16:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        T. Doktor úr! Januárban egy nehéz cipekedés után pár nappal intim együttlét közben egy roppanó hanggal kísért pár mp fájdalom jelentkezett a jobb mell alatti részen, majd két nap múlva erős fájdalom indult, mozgásra erősödő, így...
        Üdvözlöm! Voltam hasi és kismedencei CT vizsgálaton! Két jó indulatu daganat a májamon adenoma 13*15 és egy jó indulatu ér daganat a májon 12*15! A nativ Mri ki mutasa e az epekövet polipot 5-6 mmeresek? A CT nem mutatott semmit a hasi...
        Jó napot kívánok! 64.éves nő vagyok .2018.01.31-én elestem az utcán olyan szerencsétlenül, hogy combnyaktörést szenvedtem,amit cementes csípőprotézissel oldottak meg. Igazolt csontritkulásom nem volt. Most 25 hónap után egy gerincröntgen az...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Szív MR vizsgálattal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Olvastam, hogy nem jódtartalmú (hanem gadolínium alapú) kontrasztanyaggal történik a szív, a koszorúerek vizsgálata. Szeretném megkérdezni, hogy pajzsmirigy...
        Üdvözlöm! A minap mellkes rtg felvételem volt. Leírnám, hogy mit írtak a leletre. Az lenne a kérdésem, hogy van e valami félnivalóm. A rekesz normális helyzetű, sima konturú. Lat. sinusok felnyíltak. Csúcsok, tüdőmezők tiszták. Hilusok...
        Kontrasztanyag: 8 ml Dotarem A vizsgálat értékelése kontrasztanyag beadásával együtt történt. Anamnesztikus adatok alapján hysterectomia, adnexectomia és cseplesz rezekció történt. A leképezett régióban a hasfalban, gluteális inguinalis...
        Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti kockázatról. Sajnos én csak a vizsgálatot követően szembesültem ezzel.(vesekő miatt küldtek) Szeretném...
        Szeretnék a leletem értelmezéséhez segítséget kérni. Sérülés nem ért. Nyaki gerinc kétirányú: nyaki lordosis kiegyenesedett,CIV-V csigolyák teste megkeskenyedett, CVI alsó zárólemeze beroppant. Nagyon félek, hogy ez daganatot jelez.
        Tisztelt Doktor Úr ! Legyen kedves segíteni a leletem elemzésében! Nyaki gerinc 2 ír:nyaki lordosis kiegyenesedett,CIV-V csigolyák teste megkeskenyedett,CVI alsó zárólemeze is beroppant.Nagyon félek,hogy daganatot jelez a lelet.42 éves...
        Tisztelt Doktor Úr! Elkeseredesemben fordulok Önhöz.31 eves ket gyermekes anya vagyok.Fejfajassal es szedelgessel fordultam neurologuahoz.Elkuldott kopony Mr vizsgalatraa biztonsag kedveert. Az eredmeny a következő lett: az agyallomanyban koros jeladas...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés