• Mellkas CT kimutatja-e a daganatot a mellben vagy a váll izületi elváltozásait? ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! 14 évvel ezelőtt a jobb mellemből rosszindulatú csomót távolítottak el, ezt követte ABD műtét, aminek a szövettana már negatív volt. Terápia: gyógyszer és sugár kezelés.4 éve ismét ugyan ebből a mellemből rosszindulatú csomót vettek ki, majd döntöttem a mellem levétele mellett, utóbbi szövettana ismét negatív. Terápia: gyógyszer. Évente mammográfia, utolsó tavaly novemberben, negatív. Félévente kontrollvizsgálatok. Idén februárban MHK CT-n voltam kontroll vizsgálat keretében. Előtte már voltak jobb oldalon vállövi fájdalmaim, amik hátoldalon a felkarba, elülső oldalamon a megmaradt mellrészbe sugároztak, ahol éreztem, hogy az tömöttebb lett és fájdalmas pontokat is tapintottam ki benne. Igazából nem tudom eldönteni, hogy a mell fájdalma okozza-e a vállam fájdalmát, vagy fordítva. Részlet a CT lelet kérdéshez kapcsolódó részéből: Jobb oldalon a mastectomia régiójában a mellkasfali lágy részben valószínűleg postop.hegesedésnek megfelelő 7 mm vastagságú lágyrészsáv figyelhető meg.A mediastinumban, a hilusokban és az axillákban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Kérdésem: A CT kimutatta volna-e, ha újfent daganat alakult volna ki a mellem megmaradt részében,ráadásul ami tapintásra még fájdamas is? Vagy pedig a vállöv ízületi gyulladása sugárzik át a mellembe is panaszokat okozva, amit viszont a CT nem mutat ki? (Sajnos ízületi gyógyszert azok mellékhatásai miatt szedni nem tudok, a gél alig hatásos.)

        Dr. Laki András válasza a Emlőműtét után témában

        Tisztelt Kérdező! Ha a CT során az emlőben vagy eltávolítása után annak helyén kórosnak látszó eltérés ábrázolódik, annak pontosítására gyakran más vizsgálatok is szükségesek (ultrahang, szövettani mintavétel, egyes esetekben MR vizsgálat). Nem derült ki, hogy ez a mellkasfali eltérés újnak számít-e (össze tudták-e hasonlítani a jelenlegi képet egy korábbi állapottal), a véleményben viszont hegesedést valószínűsítettek, így ez alapján nem tűnik aggasztónak. Ha a mell eltávolítása helyén vagy környezetében fájdalom jelentkezik, annak további kivizsgálása indokolt; célzott ultrahang vizsgálat és MR is végezhető. Mammográfia azon az oldalon a műtét típusa, a maradék szövet mennyisége szerint jön szóba. A vállöv nem kerül feltétlenül a mellkas CT vizsgálat leképezési területébe, ehhez látni kellene az adott vizsgálatot; de ha igen, akkor sem tekinthető célzott vizsgálatnak. Vállízületi panaszok esetén az alapvizsgálatnak a röntgenfelvétel számít, majd a tünetek, panaszok függvényében, ultrahang vagy MR vizsgálattal lehet folytatni a kivizsgálást, illetve még egy csontizotóp vizsgálat is szóba jön. Onkológus kezelőorvosával valamint reumatológussal konzultáljon.


        Kérdés: 2019. április 14., 14:43; Megválaszolva: 2019. április 14., 22:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: