• Csigolya elváltozás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő! MR eredmény kiértékelése miatt kérném segítségüket. Megoldható e a konzervatív terapiaval történő kezelés, vagy mindenképp műtét szükséges? Köszönöm a választ! Kissé elsimult lumbális lordosis mellett az ábrázolt Th.XI.-S.II. csigolyatestek magassága szabályos. Az L.V. csigolyatest hypoplasiás, antero- posterior átmérője 25 mm (a többi csigolyatest kb. 30 mm-es). A hypoplasia következtében néhány milliméteres pseudo anterolisthesis figyelhető meg ebben a magasságban, melynek következtében bal dominanciával az L.V.-S.I. foramenek szűkebbek. Identikus íveken megszakadás is látszik, dorsalisan néhány apró extraspinalis synovialis cysta figyelhető meg. Kezdődő peremszéli spondylophyta képződés és kisízületi arthrosis mellett marginális egyenetlenségek, valamint az alsó négy ágyéki korong discopathiája, protrusiója látszik. L.II.-III. korong protrusio széles alapú, centralis túlsúlyú, gyöki érintettségel nem jár, a korong széli részében húzódó T2 hiperintenz sáv anulus károsodást jelez. L.III.-IV. korong protrusio térszűkítő hatással szintén nem rendelkezik. L.IV.-V. korong protrusióból jobb oldalon apró sérv domborodik ki paracentralis localisatioban mely az L5 gyök eredést szűkíti. A lumbosacralis korong protrusio széles alapú, bal dominanciával mindkét oldalon foraminalisan is terjed. A gerinccsatorna nem szűkebb, a conus medullaris az L.I. csigolyatest magasságában végződik, jelmenete szabályos. A paravertebralis lágyrészekben kóros jelintenzitásváltozás nem detektálható. Vélemény: Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis min.grad. Multisegmentalis discus degeneratio. Az L.V. csigolyatest hypoplasiájának következtében pseudo anterolisthesis következett be, emiatt valamint a foraminalisan is terjedő korong protrusio miatt kétoldali, bal dominanciájú L5 gyöki érintettség merül fel. Spondylolysis L.V. l.u. Az L.IV.-V. korong a jobb oldali paracentralis sérvesedése az L5 gyököt irritálhatja

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a ágyéki gerinc MR témában

        Kedves Kérdező ! Én , mint Ön biztosan tudja,neurológus vagyok, nem idegsebész, az MRI lelete alapján konzervatív terápiát javasolnék.Azt gondolom, a probléma műtéti kezelése sok kockázatot rejt, aminek nem kell feltétlenül alávetni magát. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. április 09., 14:54; Megválaszolva: 2019. április 15., 13:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr ! 54 éves férfi vagyok, az alábbi koponya natív CT kb. 2,5 éve készült, kérném szíves segítségét az értelmezésében. Főként az első (nem tévedés) felében leírtak érdekelnének, hogy miért alakulhatott ki, okozhat-e...
        Tisztelt doktornő! Koponya MRI vizsgálatot csináltattam, de sajnos számomra a lelet nem egyértelmű. Középvonali, szimmetrikus kamrarendszer. A külsõ és belsõ liquorterek normális tágasságúak. Az agyállományban kórjelzõ értékû...
        Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítségét kérném a leletem kiértékelésében, értelmezésében! Has natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata Axialis és coronalis síkú T2, axialis T2 SPAIR, axialis FFE, DWI, ADC, mDixon + MRCP mérések...
        Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: 2 hete a másfél éves kisfiam lehet, hogy lenyelt egy gemkapcsot, mert azóta sem találjuk sehol (2 hete). Nem tartom valószínűnek, hogy tényleg lenyelte, mert végig figyeltünk rá és semmi tünete...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Modern daganatterápia
        Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Új - Távkonzultáció