• Hasnyálmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktor úr! Tudom hogy a hasnyálmirigy daganatot nehéz kimutatni. De mégis mi az a vizsgálat ami felveti a gyanúját? Az MRI vagy a CT az érzékenyebb? A Ct-től félek a sugárzás miatt. A kontrasztanyagos röntgen milyen? Hallottam hogy van akinek csak az mutatta ki.

        Dr. Laki András válasza a Hasnyálmirigy daganat témában

        Tisztelt Kérdező! Általában egy vizsgálat érzékenysége az elváltozások méretétől és környezeti viszonyaitól függ. Az Ön életkorában egy esetleges hasnyálmirigy daganat igen ritka. A hasnyálmirigy daganatok esetén a CT és az MRI vizsgálat hasonló érzékenységű, bizonyos esetekben az MR még érzékenyebb is. Fiatal korban a sugárterhelés elkerülése érdekében nyilván az MR előnyösebb. Nem egyértelmű eredmények esetén, kicsiny tumorok kimutatásra az endoszkópos ultrahangvizsgálat a legérzékenyebb, amit már jó néhány helyen alkalmaznak. Nem tudom, hogy milyen röntgenvizsgálatról lehet szó azok általában nem alkalmasak a hasnyálmirigy vizsgálatára. Az ultrahang és CT elterjedése előtt végeztek kontrasztanyag-itatásos gyomor-bél röntgenvizsgálatokat, de csak előrehaladt állapotú daganatok esetében és csak indirekt kimutatásra volt lehetőség. Felmerül, hogy az ERCP vizsgálatra gondol, vagyis egy endoszkópon át az epeútba vagy a hasnyálmirigy vezetékbe beadott kontrasztanyaggal végzett röntgenvizsgálatra, ami valóban képes ábrázolni a hasnyálmirigyfej-daganatok egy részében az általa okozott epeúti szűkületet, vagy a hasnyálmirigy vezeték elzáródását-szűkületét. Nehezen tudok azonban olyan esetet elképzelni, hogy egy röntgenvizsgálat inkább kimutatná a daganatot mint a CT vagy MR. Mind a CT, mind az MR vizsgálatok esetén intravénás kontrasztanyag adása szükséges a tumorok kimutatásához. Nem írta, hogy miért jött szóba ez a kérdés, a megfelelő vizsgálatok elvégzéséhez kezelőorvosával vagy gasztroenterológussal konzultáljon.


        Kérdés: 2019. március 19., 15:21; Megválaszolva: 2019. március 19., 20:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: