Pancreas daganat

Tisztelt Doktornő! Nagymamámnál a napokban a hasi MR hasnyámirigy tumort igazolt, amelyet 3 cm-nek ír le. A májban a 4-es segmentumban 5cm-es cisztarendszer-ezt tudtuk korábban is-, a bal lebenyben 16 mm-es ciszta., valamint a mellékvesék 15 mm-re kiszélesedtek, valószínüleg adenomák miatt. Mindkét vesében ciszták, a legnagyobb 35 mm-es átmérőjű, pangás nem látható. Vena portae a pancr.tumor magasságában nem követhető. Pathologiás méretű nyirokcsomó nem ábrázolódik. Sajnos tudjuk, hogy ez az egyik legrosszabb rák típus, de szeretném megkérdezni Önt, hogy valóban ennyire kicsi a túlélési esély? Egyáltalán tényleg nem éli ezt túl senki? Mit jelent az, hogyha korán felfedezik, akkor esetleg gyógyítható? Mit jelent a korán? A 3 cm-es tumor operálhatóság szempontjából nagynak vagy kicsinek számít? Biztos, hogyha operálható lenne a tumor, akkor meg sem operálják a kora miatt? 88 éves, viszont ezen kívül kiváló egészségi általános állapotnak örvend.Nincs elhízva, cukorbetegsége sincs, minden nap jön-megy, botja nincs, talánannyi, hogy kb 40 éve székrekedéssel küzd, mellyel kapcsolatban többször kivizsgálták, és 2 éve bélpolipot szedtek le a sigmából. Egyébként 10 éves korában sárgaságot kapott, pontosan ennek okát nem tudja elmondani, de volt neki, ez biztos, és most ujra látjuk rajta, a vérlelete is igazolta.De valahol azt olvastam, hogy ez lehet akár korai tünet is, nem csak végstádiumé. Valamint hogy 1 hete kezdődtek tünetei a hasfájás, melyet erősnek ír le, de előtte a kivizsgálás kezdetén semmilyen tünete nem volt. A leletben azt írják még, hogy a májban egyértelmű secunder elváltozás nem észlelhető. Elnézést a hosszú levélért, de gondoltam, hogy fontos leírni a lelet tartalmát, és szeretnék választ kapni, nagyon lesújtott a hír, és az onkológiai ellátást valószínüleg csak 1-2 hét múlva lehet megkezdeni, a szabadságok miatt.

Dr. Tóth Judit válasza hasnyálmirigy daganat témában

Kedves Kérdező!

Sajnos ebben az életkorban a műtét, ami elvben szóba jönne, bármilyen jó egészségi állapotú is a nagymamája, nagyon magas kockázatú, tehát nem javasolt.

A sárgaság jellemző erre a betegségre, ami nincs kapcsolatban a régi történéssel.

Megoldható a sárgaság, ami nagyban segít a beteg közérzete sokkal jobb lesz.

Tüneti kezeléssel, esetlegesen a korához illesztett kemoterápiával remélem sikerül féken tartani a betegséget.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. július 27., 18:17; Megválaszolva: 2016. július 28., 19:20
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hasnyálmirigy daganat
Tisztelt Dr. Baki Márta! Apukámnak hasnyálmirigy daganatot állapítottak meg, olyan kérdésem lenne hogy ezt a daganatot lehet e gyógyítani...
Hasnyálmirigyrák - miből látszik a
Kedves Doktornő! Édesanyám 85 éves. Február elején diagnosztizálták nála a hasnyálmirigyrákot. Az orvos azt mondta, hogy már nem lehet kezelni...
Ct lelet kérdés m
Tisztelt Doktor úr! Ismerősöm édesapját hasnyálmirigy daganattal mütötték 2éve. A feji részt eltávolitották. Majd kemoterápiát...
Hasnyálmirigy daganat /...
Tisztelt Doktornő! Múlt héten hasnyármirigy daganatot diagnosztizáltak az édesapámnál. 20 mm nagyságú, a hasnyálmirigy fej részén helyezkedik...
Ct eredmény jelentése
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál tavaly októberben hasnyálmirigy daganatot diagnosztizáltak. December óta kemoterápiás kezelést kapott. A...