Hasnyálmirigy daganat

Tisztelt Dr. Baki Márta! Apukámnak hasnyálmirigy daganatot állapítottak meg, olyan kérdésem lenne hogy ezt a daganatot lehet e gyógyítani sugárral vagy kemoterápiával? Válaszát előre is köszönöm! Glucose urina : normal mmol/l 0,0 2,8 Keton : 0,5 mmol/l 0,0 0,5 Urobilinogen : 135 µmol/l + 0 16 Bilirubin urina : 100,0 µmol/l + 0,0 17,0 Vér-haemoglobin urina : 10 Ery/µl + 0 9 Szín : barna --- --- Zavarosság : Tiszta --- --- Urina üledék Laphámsejt : 1 /látótér --- --- Fehérvérsejt : 2 /látótér --- --- Baktérium : 1+ --- ---

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza a Hasnyálmirigy daganat, túlélés, kezelés témában

Tisztelt Levélíró! A hasnyálmirigy daganatok kezelése az utóbbi 5-10 évben sokat fejlődött. Változatlanul elsődleges ellátás a sebészi megoldás. Amennyiben ez nem lehetséges, és csak helyi elváltozás van, akkor sugar- és kemoterápia együttes adása jöhet szóba, bár néhány onkológiai centrumban csak a kemoterápiát részesítik előnyben. Ezen utóbbit akkor is alkalmazzák, ha áttéteket fedeznek fel. A daganat kiterjedésétől és szövettani eredményétől függően ennek ellenére a betegek túlélése változik. Az Amerikai Egyesült Államok Onkológiai Társaságának (American Cancer Society) adatai alapján, ha a betegség felismerésekor a hasnyálmirigy daganat csak helyi kiindulású volt, akkor a betegek 37 %-a élt 5 éven túl. Abban az esetben, ha a hasnyálmirigy körüli nyirokcsomókban is áttéteket találtak, akkor a betegek 12 %-a élt 5 évnél tovább. Távoli áttétek esetén ez 3 %-nak bizonyult a 2009-2015.közötti felmérésük alapján. A jelen kezelési lehetőségek ennél minden csoportban kb. 10 %-al magasabb eredményeket tudnak elérni, de rutinszerű, teljes gyógyulást csak nagyon kevés esetben lehet tapasztalni. A mellékelt laboratórimi eredmények nem szépek: sárgaságt és májfunkciók emelkedését igazolták, s a vörösvérsejtek száma is alacsony. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. november 27., 20:57; Megválaszolva: 2020. november 29., 08:21
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődnék
Érdeklődnék
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás