• Lumbális gerinc MR kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözletem! Szeretnék kérdezni a leletemmel kapcsolatban: mit jelent az az emelt jelintenzitás az STIR felvételeken, a csigolyatestekben? A felvételeken a csigolyákban fehér foltokként látszanak, korábban (sok éve) hemangiómának írták. A panaszaim korábbi két porckorong műtét után visszatérő derékban fájdalom, mozgáskorlátozottság, becsípődések T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a Th.IX-től a sacrumig. T2 súlyozott axialis felvételeket készítettünk az L.I.-S.I. intervertebralis résekről. A gerinc íve diszharmónikus. A lumbalis lordosis kiegyenesedett, enyhe balra convex scoliosis látható. A csigolyatestekben számos 58 mm-es magas jelintenzitású terület látható a STIR felvételeken. Az L.IV.-V. ben körkörös discus hernia látható, mely mindkét oldali forament szűkíti, a durazsákot komprimálja. Az L.V. SI résben kissé jobb oldali túlsúllyal discus hernia ábrázolódott, amely durazsákot komprimálja, kitölti a gerinccsatorna jobb felét, diszlokálja. a jobb oldalon kilépő gyököt. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. A conus medullaris az L.I. csigolya magasságában végződik, jelszerkezete szabályos. A reumatológusom szerint semmi bajom, nem indokolt az MR sem, így önköltséggel mentem el. Nekem nem úgy tűnik, minden rendben lenne. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező! A STIR egy rövidítés, az egy bizonyos MR mérési módszer, azaz szekvencia elnevezéséből származik. A fizikai alapokat nem részletezve, annyit érdemes elmondani, hogy ez a mérési mód elnyomja a zsír jelét, így erős jellel fog mutatkozni minden, ami egy zsírtartalmú közegben kóros. A csigolyák szivacsos állományában normálisan zsíros csontvelő van, így magas jelet fog adni minden olyan eltérés, ami ettől eltér. A hemangiómák (felszaporodott ereket tartalmazó jóindulatú képletek) igen gyakori eltérések a csigolyákban, a STIR mérésnél a zsírtartalmuk függvényében mérsékelt vagy erős jelet adnak. Az 58 mm-t én gépelési hibának értékelem, valószínűleg 5-8 mm-ről van szó. Ilyen méretekben nincs jelentőségük. Sajnos, nem írta le a radiológus véleményét (feltételezem, hogy volt összefoglaló vélemény). A leletben leírt többi eltérésre nem kérdezett rá, de megemlítem, hogy a IV-V csigolya között körkörös porckorongsérvet írtak le, mely mindkét oldalon a gyökkilépés helyét szűkíti, továbbá az V. csigolya és a keresztcsont közötti porckorongon jobb oldali túlsúlyú porkorongsérvet írtak le, mely a jobb oldali gyököt nyomja, és mindkét sérv a gerinccsatorna kemény burkán is benyomatot okoz. A porckorongok csökkent jelét dehidráció (azaz folyadékhiány, degenerációs jel) okozhatja. Ha továbbra is panaszai vannak, javaslom, hogy reumatológusnál vagy ideggyógyásznál jelentkezzen a lelettel.


        Kérdés: 2019. március 11., 11:49; Megválaszolva: 2019. március 12., 21:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: