Folyamatos Szédülés

Kedves Doktornő! Ez a vizsgálat októberben készült. KLINIKAI ADATOK ÉS A VIZSGÁLAT INDIKÁCIÓJA: Fullad, köhög. kardiológus utalta be, dohányzik. RÉSZLETES LELET: A mellkasi nagyerek lefutása és tágassága szabályos. A szív normális nagyságú, pericardialis vagy pleuralis folyadékgyülem nem látszik. Elszórtan a mediastinum területén, illetve mindkét oldalon hilárisan több 5-10 mm harántátmérő közötti nyirokcsomó látszik, de kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem detektálható. A tüdők jó légtartók, bennük malignus vagy gyulladásos folyamatra gyanús elváltozás nem igazolható. A felső hasi scaneken és a csontablakos scaneken érdemi eltérés nem látszik. RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY: A vizsgálat során kórjelző eltérés nem igazolódott. Az észlelt nyirokcsomók azonos számban és méretben az előző 2018. december 11-i CT vizsgálat alkalmával is megfigyelhetők voltak. Ez számomra elég ijesztő: hilárisan több 5-10 mm harántátmérő közötti nyirokcsomó látszik, Ez pontosan mit takar? Nagy bajt jelent? Fizikai állapotom jónak mondható. Véroxigénem: 95-99 között szokott lenni. Sajnos napi 24 órában szédülök. Okozhatja e ez illetve maga a COPD betegségem? Már minden létező vizsgálat meg volt ami ezzel kapcsolatos. Kardiológi, Koponya MRI 2x Koponya CT , Otoneurológia, Vérnyomásom rendben 90%-ban. Néha fáj a hátam és szúrásokat érzek a tüdőmben. Aztán hosszú ideig elmúlik. Edzés közben nem fulladok, nincsen légszomjam. Sajnos még dohányzom. Ez a nyirokcsomó nagyobbodás javítható ha leszokok a dohányzásról? Tulajdonképpen gyulladás miatt nagyobb a kelleténél? Mennyire súlyos az állapotom? Ez okozhat e egyáltalán bármiféle tüneteket? Előre is köszönöm a válaszát. Üdv. Szabó Zsolt Mellkasfelvétel 2021.02.05: Státusz: Fizikálisan: Pulmo: megnyúlt exspirium, érdes légzés, sípolás nem hallható. Tachycard szívhangok. RR: 129/89 Hgmm. Nyakon, supraclavicularis árokban kóros nyirokcsomó nem tapintható. Sinus maxillaris, homloküreg, processus mastoideus területe nyomásra nem érzékeny.Mko sinus maxillaris, homloküreg, processus mastoideus területe nem nyomásérzékeny. Mellkas rtg felvétel: Sima felszínű rekeszek, szabad lateralis sinusok. J.o. szív-rekesz szögletben callusárnyék, act.parenchymas kóros pulmonalis infiltratum nem látható. Mko kp tág hilusok. Szívárnyék norm. Csúcsok szabadok. Előző (2020.11.23) mellkas rtg felvételével összehasonlítva változás nem látható. Pulzoxymeter: O2 saturatio: 95 % foly., Pulzus: 103 /min.

Dr. Hangonyi Csilla válasza mellkas CT-n leírt nyirokcsomók témában

Kedves Kérdező!

A leírt nyirokcsomók mérete nem kóros, és mivel már 2018-óta változatlan a számuk és méretük, nem utal rosszindulatú betegségre, a dohányzás, és COPD okozhatja.

Ha leszokik a dohányzásról, akkor sem valószínű, hogy ezek a nyirokcsomók "eltűnnek", de a későbbi daganatos betegségek, szív-érrendszeri betegségek megelőzése érdekében mielőbb szokjon le a dohányzásról!

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. április 23., 05:19 ;Megválaszolva: 2021. április 25., 10:23
Kérdések és válaszok: Krónikus bronchitis (COPD)
Szakorvosi vélemény
Tisztelt Dr. Hangonyi Csilla Tegnap voltam munka alkalmassági vizsgálaton, amin volt spiro teszt, egyszer fújtam ott azt mondták megfelel, de mivel nem...
Lehet COPD?
Tisztelt Dr. Hangonyi Csilla Lehetséges hogy nálam fennál a copd betegség? Orvosi alkalmasságin voltam ahol volt spiro vizsgálat, Elkezdtem...
Krónikus hörghurut kínai vakcina
Tisztelt Doktornő! A kérdésem, hogy krónikus hörghurut mellett, köhögéssel, mely köpetürítéssel is jár, a kínai oltás felvehető, ha...
COPD gyanú ....?
Tisztelt Doktornő! 3 hete légzési nehézségem volt. Alvás közben jelentkezett. Köhögni nem köhögtem csak reggelente, néha barna váladékkal (25...
Lehet-e roncs tüdőbetegséggel covid...
Kedves Doktornő? Anyukám 81 éves és úgynevezett roncstüdővel született, illetve még a kórházi pappírokon még az is szerepel, hogy ki vannak...