Háttérsugárzás a terhesség alatt

Tisztelt Doktor Úr! Azért írok Önnek, mert van egy 20 hónapos, a kortársaihoz képest fejlődésben kicsit elmaradott kisfiam. Végig gondoltam hogy történt e valami a terhességem alatt ami ezt okozhatja és egyedül a röntgen jutott eszembe. Nem engem röntgeneztek viszont röntgen osztályon tartózkodtam két alkalommal huzamosabb ideig. Az első alkalom szerintem nem olyan jelentős, de azért leírom. A Nagymamámat kísértem a Reumatológiára ami pont a Dexa Csontsűrűség vizsgáló helység mellett volt. Ott körülbelül 7-10 hetes terhes lehettem és fél órát vártunk mire bejutottunk nagyon közel a Dexa vizsgálóhoz utána pedig amikor a kért vizsgálatokkal végeztünk megint fél órát vártunk. Illetve a Reumatológia a Dexa helység melletti közvetlen szoba is, még egy ajtó volt közöttük és ott bent a reumán is tartózkodtunk kétszer 20 percet. A második alkalom amitől igazán félek. Éppen hogy beléptem a 7. hónapba, 29 hetes terhes voltam amikor trombózis gyanú miatt alsó végtagi ultrahangot végeztek rajtam. Az ultrahang a központi röntgen osztályon volt. Itt 2, 5-3 órát kellett várnom mire sorra kerültem és egy olyan vizsgáló közelében ültem, ahol röntgen vizsgálatokat csináltak mert állandóan felgyulladt az ajtó felett a piros lámpa. A kérdésem hogy a bő 3 órás folyosón történő várakozás alatt, közel ülve a röntgen vizsgálóhoz, illetve annak az ajtajához, ahol ugye időközönként kinyitották az ajtót ha új beteg ment be kaphattam annyi ionizáló sugárzást amivel árthattam a kisfiamnak? Egyáltalán kaptam így a 3 óra alatt annyi sugárzást mintha engem röntgeneztek volna vagy még többet is? Illetve hallottam a szórt sugárzásról is, ez mennyire megy ki a váróba és mekkora a mértéke, főleg hogy folyamatosan nyitogatják az ajtót mert mennek be az új betegek? Mennyivel kaptam így nagyobb dózisú sugárzást, mintha hétköznapi helyen lettem volna? Konkrétan egy betegségre lennék kíváncsi, a Duchenne-féle izomsorvadásra, amiről azt olvastam, hogy egy X kromoszómán öröklődő betegség és az esetek 2/3 részében örökletesen alakul ki, viszont 1/3 részben spontán mutáció által, amit külső környezeti tényező okoz. Itt van leírva példaként az ionizáló sugárzás mint mutagén anyag. Itt ilyen mértékű ionizációs sugárzásra gondolnak amit Én kaphattam vagy ennél többre? Illetve a terhességi kor számít ebből a szempontból? Úgy tudtam, hogy a kromoszóma rendellenességek a megtermékenyítés pillanatában alakulnak ki. Akkor ezt a spontán mutációt a sugárzás szempontjából hogy kell érteni? Kialakulhat kromoszóma mutáció 29 hetesen azért mert 3 órát töltöttem a röntgen folyosóján a vizsgáló ajtaja mellett? Elnézést, ha hosszú voltam de nagyon meg vagyok ijedve. Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

A DEXA csontsűrűség vizsgáló nagyon kis dózisú sugárzást bocsát ki, ami még egy mellkasröntgen-felvételénél is alacsonyabb, a vizsgálat alatt a beteget a napi háttérsugárzásnál kevesebb besugárzás éri. A berendezés a sugarat szűken a betegre irányítja, az esetleges kilépő szórt sugárzás is minimális, és a helyiség fala azt is gyakorlatilag kiszűri.

A röntgenfelvételi helyiségek falába és ajtajába árnyékoló védelmet kell beépíteni, ami a szórt sugárzásokat nagy mértékben elnyeli, aminek hatásosságát hivatalos mérésekkel kell ellenőrizni. Emellett még a távolság is védő hatású, a sugármennyiség a távolság négyzetével csökken (kétszeres távolságban negyedére stb.) . A röntgensugárzás egyébként csak a felvételek pillanataiban keletkezik, így mivel a felvétel készítésekor nem nyitnak ajtót, ajtónyitáskor sugárzás már nincs. Azt írta a bevezetőben, hogy a kisfia kissé elmaradott a fejlődésben, konkrétan izomgyengeségről nem írt; nem tudom, mi így a kapcsolat a Duchenne-féle izomsorvadással. Kromoszóma mutáció az ivarsejtek érési folyamata alatt történhet és nem a magzati korban. Mindezeket összefoglalva, nincs oka attól aggódni, hogy a körülmények okozhatták a fejlődési zavart a gyermekének.

Kérdés: 2019. február 08., 17:11; Megválaszolva: 2019. február 12., 18:28
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahang vizsgálat
.Mit jelent a köldök magasságba nagy kiterjedésű vegyes ecogenitás, zömében hyporeflektiv karéjozott inhomogén porckemény téfoglalás.sok fogyás...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Melanoma metastasis gyanúja miatti mellkas, has, kismedence CT vizsgálat nem mutatott ki elváltozást, viszont a lelet tartalmaz ...
Virtuális Bronchonoscopia
Tisztelt Doktor Úr! Régóta allergiás vagyok illetve gyermekkorban asztmám is volt/van. Aztán teljesen tünetmentes voltam több évig majd olyan 2016...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktor úr! Tudna kérem segíteni nagynéném csatolt CT leletenek ertelmezeseben? Köszönöm előre is.
4év alatt 6 mellkas CT
Jó estét kívánok Doktor Úr! Azon apropóból keresem Önt,mert az interneten egyfolytában mást sem olvasok hogy így ártalmas a CT ionizáló...