• Lelet értékelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! Férjem folyamatos lábzsibbadástól és görcstől szenved.Túl van már egy porckorongsérv műtéten, de sajnos nem lett sokkal jobb az állapota. Az új MR vizsgálat eredményét bemásolom. Megkérem fordítsa ezt le nekünk, hogy mi is megértük és át tudjuk gondolni a helyzetet amíg a szakorvoshoz eljutunk. Előre is köszönöm! Lelet: A lumbalis lordosis íve kiegyenesedett. A csigolyák fedolemezei homorúak, kissé egyenetlenek. Az L.V.-S.I. csigolyák közt 6 mm-es retrolisthesis látható. Az L.IV. discus kp. fokban, a L.V. discus kifejezetten dehydrált, az L.V. discus jelentos fokban ellapult. A Th.X.-XII. discusokon érdemi protrusio nem látszik. Az L.I. discuson enyhe körkörös protrusio látható, mely foramen szukületet, gyöki érintettséget nem okoz. Ventralisan vaskos csorképzodés látható. Az L.II. discuson enyhe körkörös protrusio látszik, foramen szukületet, gyöki érintettséget nem okoz. Az L.III. discus kp.fokú körkörös protrusioja látható, mely a jobb oldali forament szukíti, a gyököt comprimalja. Az L.IV. discus kp.fokú körkörös protrusioja látszik, mely a forameneket szukíti, a kilépo gyököket érinti, benne bal oldalon 3 x 15 mm átméroju jeldús sáv látszik, mely anulus fibrosus szakadásnak felelhet meg. Az L.V. discussal összefüggo, vele egyezo jelintenzitású széles alapú eloboltosulás látható, mely mellett bal oldalon az S.I. gyöktasakot körbefogó, 3-4 mm szélességu hegszövet is látszik. A jobb oldali kisízületben folyadék látszik. A conus medullaris az L.I. csigolya magasságában végzodik, benne kóros nem látható. Vélemény:Az L.IV. discusban bal oldalon anulus fibrosus szakadás suspect. Az L.V. discussal összefüggo elváltozás bal oldali része részben hegesedés, középvonali része recidiv vagy residualis hernia is lehet.

        Dr. Laki András válasza a Gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR leletben a porckorongokkal kapcsolatosak a leglényegesebb eltérések. A III. porckorong körkörös előboltosulása jobb oldalon szűkíti az idegcsatornát és nyomja az idegkilépést. A IV. porckorong szintén körkörösen előboltosul, szűkíti mindkét oldali idegcsatornát és érinti az idegeket. Ebben a magasságban olyan eltérést is láttak, ami a porckorong rostos tokjának a beszakadásának felelhet meg. Az V. porckoronggal összefüggésben leírtak egy előboltosulást, melyhez bal oldalon hegszövet is társult. A vélemény szerint az elváltozás bal oldali része hegesedés, középső része porckorong sérv lehet. Bár erre konkrétum a kérdésben vagy a leletben nem szerepel, de valószínűleg ez volt a műtét helye. Ezek mellett az V. ágyéki csigolya és a keresztcsont között 6 mm-es elcsúszást állapítottak meg. A csigolyák fedőlemezeinek homorú alakjáról, egyenetlenségéről nem írtak véleményt, látatlanban elsősorban csontritkulás, esetleg korábbi sérülés lehet az oka. A további teendőket a kezelőorvossal beszéljék meg.


        Kérdés: 2019. január 11., 16:50; Megválaszolva: 2019. január 13., 22:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: