ct vizsgálat választás

Tisztelt Doktor ÚR! Már többszörös mellkas rtg-el tüdőgyulladás után több hónappal is fennálló infiltrátumról szeretnék ct vizsgálattal a lehető legpontosabb képet kapni.Erre a célra a Hr ct a legmegfelelőbb, legpontosabb? Esetleg létezik ennél pontosabb is? Olyan ct vizsgálat fajtát szeretnék, ami mindent kimutat még a kisebb esetleges gócokat is segit beazonositani. Már több mellkas rtg-m készült az elmúlt fél évben, ezért nem szeretném felesleges nem igazán pontos ct vizsgálatnak kitenni a szervezetem.Ezenkìvűl panaszaim is vannak, nehézlégzés, hidegrázás, izomgyengeség, emelkedett süllyedés.Hol érhető el tb és vagy magánúton a legkorszerűbb, legpontosabb ct.Ki adhat oda beutalót, ha helyileg nem oda tartozok.Sürgős lenne.Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mellkas CT témában

Tisztelt Kérdező!

A HRCT (High-Resolution, azaz nagy felbontású CT vizsgálat) azt jelenti, hogy a tüdőről vékony, de egymással nem érintkező natív (nem kontrasztanyagos) szeleteket készítenek, közben a kép kontrasztosságát számítógépes eljárással fokozzák. A HRCT nem elsősorban a körülírt infiltrátumok (gyulladásos beszűrődések) , vagy kicsiny gócok, hanem a tüdő egészét vagy nagy részét érintő, úgynevezett diffúz elváltozásainak (pl. tüdőtágulás, diffúz gyulladással vagy kötőszövet felszaporodással járó folyamatok, hörgőtágulatok stb.) , illetve ezek szerkezetének pontosabb megítélésére szolgál. Ennek jelentősége igazából akkor volt, amikor a régebbi CT berendezések csak vastagabb szeletekkel tudták az egész tüdőt leképezni, és kis részleteket csak ezen módszerrel lehetett pontosan ábrázolni. A ma használatos CT berendezések túlnyomó többsége azonban több- illetve sokszeletes, ami azt jelenti, hogy rövid idő alatt is az egész tüdőről vékony szeletek készülnek, vagyis külön HR szeletekre nemigen van már szükség. Mivel nem tudom, hogy Ön hol lakik és hová tartozik, arra kérdésére nem tudok válaszolni, hogy hol érhető el Ön számára leginkább CT vizsgálat, de erre a kezelőorvosa - aki valószínűleg a mellkas RTG vizsgálatokat is kérte - bizonyára választ tud adni. A legutóbbi években Magyarországon a CT munkahelyek terén jelentős fejlesztések történtek, így minden bizonnyal az Ön közelében is van már korszerű CT berendezés. Magánúton, fizetős alapon bizonyára hamarabb kaphat időpontot, mint a TB terhére, kivéve esetleg, ha a kezelőorvos a panaszai, tünetei alapján sürgősséggel utalná be. CT -re háziorvos nem adhat beutalót, de elvileg bármely szakorvos beutalhatja. A legjobb volna tüdőgyógyásztól, tüdőgondozóból vinni beutalót-javaslatot. Ha egy bizonytalan eredetű krónikus infiltrátumot kell megvizsgálni, akkor az én véleményem szerint a natív CT vizsgálat nem biztos, hogy elegendő, szükség lehet intravénás kontrasztanyag adására is az erek, nyirokcsomók megítélésére. Ebből a szempontból is hasznos lehet, hogy a vizsgálatot orvosi javaslatra végezzék, még ha fizetős alapon készülne is. A kontrasztanyag adásáról a rendelkezésre álló adatok, beutaló/javaslat alapján a radiológus dönt, a beteg felvilágosítását követő írásbeli beleegyezése szükséges. A többi szükséges információt az előjegyzésnél fogják átadni.

Kérdés: 2019. január 03., 22:02; Megválaszolva: 2019. január 06., 15:46
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Melllas Ct eredmény értékelése.
Tisztelt doktornő! Mellkas Ct vizsgálatom eredménye a következő: Jobb oldalon,a 4es tüdő szegmentumban, laterálisan 4-5 mm-es éles kontúrú góc...
2év alatt 4 mellkas CT, lehet e okom...
Szép Jó estét Kívánok Tisztelt Laki Doktor Úr! Pár napja már értekeztünk, így virtuálisan, az ügyben, hogy én 2év alatt 4 mellkas CT-n estem...
2év alatt 4 mellkas CT, lehet e okom...
Üdvözlöm Igen Tisztelt Laki Doktor Úr! Azon, porblémámmal írom levelemet, mert én Hipochonder vagyok, évente 2szer csináltatok laborvizsgálatot...
Mi lehet ez?
Kedves DrÚrDrNő! Egy mellkas ct-vel kapcsolatban szeretnék segitsget kérni. Az Anyósom 55 éves régota cigizik és tüdődaganat gyanuval küldték...