Csecsemömirigy mellkasCt vizsgálatnál szükség van kontrasztanyag beadására

Tisztelt Doktor úr! Mellkas ct vizsgálat előtt állok.nyakba sugárzó szorító érzés kiderítésére.Jugulum kissé kitömött ami szemmel is látható.Nyaki ultrahang vizsgálat negatív, orr.fül gégészet vizsgálat negatív. Mellkas ct vizsgálatnál esetemben szükség lesz-e kontraszt anyag beadására. Üdv: Ildikó

Dr. Laki András válasza Csecsemőmirigy megnagyobbodás témában

Kedves Kérdező!

CT vizsgálatok során a kontrasztanyag adását a vizsgálatkérő lapon feltüntetett információk alapján protokollok szabják meg.

A mellkas CT vizsgálata során a legtöbb esetben indokolt a kontrasztanyag adása, hogy a mellkasi erek és a lágyrészek jobban elkülönüljenek egymástól, illetve egyes elváltozások kontrasztanyag halmozása is fontos információ. A csecsemőmirigy felnőttkorban normálisan egy kicsiny maradvány szokott lenni, de sokszor már nem is látszik a CT-n. Ha viszont valamilyen térfoglalást keresnek, akár a csecsemőmiriggyel összefüggésben, akkor szintén javasolható a kontrasztanyag adása.

Egy kivétel van, ha a csecsemőmirigy megnagyobbodása, daganata a myasthenia gravis nevű, izomgyengeséggel járó állapothoz vezetett, mert akkor nem javasolt a kontrasztanyag beadás, de ennek bizonyára jelentkeztek volna már a tünetei-jelei és ezt a körülményt a kérőlapon jeleznék.

(A jugulum a mellkas és nyak átmenetében elől a szegycsont feletti mélyedés.) A vizsgálat előtt tájékoztatást fog kapni a kontrasztanyag adásáról, majd írásbeli beleegyezése szükséges hozzá.

Kérdés: 2018. december 13., 11:06 ;Megválaszolva: 2018. december 13., 21:48
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...
Koponya mr vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy Magyarországon létezik e álló Mr gép, illetve lehetséges e koponya Mr vizsgálatot nem hanyatt fekve...
Röntgensugár-terhelés
Tisztelt Doktor Úrhölgy/Úr! Fiúgyermekem 15 éves. Május végén röntgenfelvételt készítettek a farokcsontjáról, h van-e egy korábbi...
Lelet kielemzése
Kedves Doktor nő! Kérem szépen tessék már elmagyarázni, hogy ebben a leletben mi található. Köszönöm.