MR utani mellekhatas

Tisztel Orvosok! Az lenne a kerdesem, hogy: MR vizsgalat kozben a kontraszt anyag beadas utan nagyon eros belgorcsom lett ami miatt felbe is kellett szakitani a vizsgalato, majd enyhult picit es megeroltetve magam de kibirtam a vizsgalatot. A vizsgalat utan fel oraval meg mindig ereztem enyhe gyomorgorcsot es annyira rossz lett hirtelen, hogy wc-t kellett keresnem az utcan mert nagyon eroteljes hasmenesem lett. Ez normalis vagy veletlen egybeeses lehet a vizsgalat es a hasmenes? nem szeretnem ha valami komoly kovetkezmenye lenne a kontraszt anyagnak, ezert remelem kapok mielobbi valaszt. Koszonom

Dr. Laki András válasza MR kontrasztanyag témában

Tisztelt Kérdező!

A kérdésében nem szerepelt, hogy pontosan milyen kontrasztanyagot kapott, így általánosságban lehet válaszolni. Az MR kontrasztanyagok egy részénél a hasi fájdalom, hasmenés a ritka vagy nagyon ritka mellékhatások között szerepel. Ez azt jelenti, hogy, bár a vizsgálat által esetleg kiváltott szorongás, stressz is okozhat ilyen panaszokat, de valóban lehetséges az összefüggés a kontrasztanyag adás és a tünetei között. Ha végül is viszonylag hamar elmúltak ezek a panaszok, akkor további aggodalomra nincs oka. A kontrasztanyag 24 órán belül gyakorlatilag teljesen kiürül a szervezetből. A későbbiekben, ha újra MR vizsgálat elvégzésére kerülne sor, kontrasztanyag adását alaposan, más lehetőségeket számba véve mérlegeljék; inkább egy másik kontrasztanyag adása jöhet esetleg szóba. A kontrasztanyag nevét a lelete valószínűleg tartalmazza, ha mégsem, kérdezzen rá.

Kérdés: 2016. február 18., 22:50 ;Megválaszolva: 2016. február 20., 11:43
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Szív MR kérdés
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Szív MR vizsgálattal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Olvastam, hogy nem jódtartalmú (hanem gadolínium alapú)...
MR vizsgálat értékelése
Kedves Doktornő/Doktorúr, Kéz,láb,arc biszergés zsibbadás miatt jártam MR vizsgálaton. Legyen kedves segíteni az MR kiértékelésében illetce...
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...
Koponya mr vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy Magyarországon létezik e álló Mr gép, illetve lehetséges e koponya Mr vizsgálatot nem hanyatt fekve...