Mellkas CT góckutatáshoz

Tisztelt Laki doktor úr! 37 éves, 126 kilós férfi vagyok. Egy biológiai terápia megkezdéséhez elvégzett góckutatás során emelkedett tumormarker értékeket kaptam, és a tiszta mellkas rtg. ellenére mellkas CT készítését tartotta indokoltnak kezelésvezető doktor. (ugyan 4 éves nem dohányzom, de előtte 13 évig napi két dobozzal "fogyasztottam") . Az eredményem: A tüdőkben aktuális kóros elváltozás nem látható. Jobb old. S5 parasagittalisan, ventralisan, subpleuralisan apro szab. góc, körülötte diszkrét kötegezettség látható, melyek gyulladásos residumumok lehetnek. A kérdéseim az alábbiak lennének: 1. Jól értelmezem-e a leletet, amely szerint egy régi gyulladás visszamaradott része látható a felvételeken? 2. A megkapott dózis lap szerint 2 x 728 mGY-cm dózist kaptam a vizsgálat során (natív+kontraszt) . A https: //www.radiologia.hu oldalon szereplő információk alapján (mellkas-130 kg-hoz tartozó dóziskorrekciós értékkel) jól értelmezem-e, hogy ~ 14 mSv effektív dózist kaptam? Ez elég magas értéknek tűnik egy átlagos éves háttérsugárzáshoz viszonyítva, tekintve, hogy a biológiai terápia során legyengül az immunrendszerem, okozhat-e problémát a szervezet regenerálódása szempontjából? 3. A fenti tényleges dózis mellett elmehetek továbbra is olyan rtg. vizsgálatokra, amik fontosak lennének más szakterületi kezelésekhez? (fogászati CT Cone Beam, panorama rtg., arcüreg rtg., stb.) Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Laki András válasza mellkas CT témában

Tisztelt Kérdező!

1. Igen, a CT leírása szerint apró gócot és enyhe mértékű kötegezettséget

találtak a jobb tüdőfél egyik részében, amit a leletező orvos gyulladásos

maradványnak tartott. 2. A kapott adatokból valóban az következik, hogy a

teljes vizsgálatában kb. 14 mSv-re becsülhető az effektív dózis, ami a

gyártó által szolgáltatott fantomos mérésekből a konverziós együtthatók

alapján számított érték az Ön által idézett közleményben is olvasható módon.

A CT vizsgálatok sugárterhelése magas a háttérsugárzáshoz számítva, de ez

nem jelenti azt egyben, hogy egyetlen CT vizsgálat reális kockázatot

jelentsen az immunrendszer funkciójára nézve, kimutatható, megjósolható

immunológiai károsodások az igen súlyos sugárterhelésre (atomerőmű-baleset

stb.) vonatkoznak. 3. Az említett további röntgenvizsgálatok a CT-hez

viszonyítva még együttesen is jóval kisebb sugárdózissal járnak, ezektől

nincs aggodalomra oka. Az más kérdés, hogy a három említett vizsgálat

némileg átfedi egymást (fogászati Cone Beam CT, panorama rtg, arcüreg rtg.)

vagyis számomra kérdéses, hogy valamennyire szükség lenne-e egymás után, erről viszont a vizsgálatokat előíró orvosától kérjen tanácsot. Az mindenesetre jó hír, hogy a tüdőben nem találtak rosszindulatú daganatos elváltozást, a

tumormarker-emelkedés eredete ezzel azonban nem derült ki, így további

vizsgálatokra is szükség lehet. Mivel azt nem írta meg, hogy melyik marker

volt a kóros, ehhez hozzászólni nem tudok, a további célzott kivizsgálást a

kezelőorvosával beszélje meg.

Kérdés: 2016. január 23., 09:48; Megválaszolva: 2016. január 24., 10:15
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Melllas Ct eredmény értékelése.
Tisztelt doktornő! Mellkas Ct vizsgálatom eredménye a következő: Jobb oldalon,a 4es tüdő szegmentumban, laterálisan 4-5 mm-es éles kontúrú góc...
2év alatt 4 mellkas CT, lehet e okom...
Szép Jó estét Kívánok Tisztelt Laki Doktor Úr! Pár napja már értekeztünk, így virtuálisan, az ügyben, hogy én 2év alatt 4 mellkas CT-n estem...
2év alatt 4 mellkas CT, lehet e okom...
Üdvözlöm Igen Tisztelt Laki Doktor Úr! Azon, porblémámmal írom levelemet, mert én Hipochonder vagyok, évente 2szer csináltatok laborvizsgálatot...
ct vizsgálat választás
Tisztelt Doktor ÚR! Már többszörös mellkas rtg-el tüdőgyulladás után több hónappal is fennálló infiltrátumról szeretnék ct vizsgálattal a...
Mellkas CT. vizsgálat magyarázatát...
Kedves Doktornő! Kérem szíves segítségét a CT. vizsgálatom eredményének egyes részeinek megértéséhez. Mk. csúcsban heges pleuralis kötegek...