Ellentmondó leletek

Nagymamám (78) leleteivel kapcsolatban lenne egy kérdésem. 15 évvel ezelőtt emlődaganattal operálták, azóta rendszeres kontrollvizsgálatokon vesz részt. Tavaly egy csontszcintigráfia során a jobb kulcscsontjában egy 17x15 mm-es lítikus elváltozást találtak (akkor újonnan jelent meg) . Idén egy röntgenvizsgálat során a tüdején találtak egy 40x20 mm és egy 17x15 mm fedettséget. Egy ismerős reumatológus főorvos szerint sajnos erősen valószínű volt, hogy ezek tüdőáttétek lehetnek, gyorsan mellkas CT-re küldte nagymamámat, illetve azt is mondta, hogy a jobb oldalon a kulcscsontja szinte már nem is látszik a röntgenen a lítikus elváltozás helyén. (az onkológusa szabadságon volt, ezért nem ő látta rögtön a leleteket) Ehhez képest a mellkas CT eredménye teljesen jó, gyulladás, met. nem mutatható ki, folyadék nem látható, a két fedettségnek nyoma sincs, a csontokban malignitásra utaló jel nincsen! A leleteket a háziorvos látta, gratulált hozzá és kész, további teendő nincsen. Nagyon örültünk az eredménynek, de valahogy nem hagy nyugodni ez az ellentmondás… Előfordulhat ilyen? Hibás lehetett talán a röntgen, ami a tüdőn a foltokat mutatta? A lítikus elváltozás oka lehet más is, mint áttét? Az ugye nem nagyon fordulhat elő, hogy elcserélték a CT leletet? Tudom, hogy távolról ezt eldönteni nem lehet, csak általánosságban szeretném kérdezni, hogy megszokott-e, rendben van-e két egymásnak ennyire ellentmondó eredmény? Mert ugye a CT „felsőbbrendű” a röntgennél, tehát az a mérvadóbb?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Röntgen és CT lelet témában

Tisztelt Kérdező!

Jól gondolja, hogy a távolból az eredeti leletek és a felvételek nélkül nehéz bármi konkrét véleményt mondani, a különbség okát csak találgatni lehet. Nem írta, hogy az onkológus látta azóta a leleteket, véleményezte? Az igaz, hogy a CT részletesebb, de nem derült ki, hogy mennyi idő telt el a két vizsgálat között. A röntgenfelvételről leírt két "fedettség", ha ezt a szót használták, nem feltétlenül jelent áttétet. Az áttétek általában kerek (gömb) alakúak, így a 40x20 mm-es méret is kicsit szokatlan. Azt viszont el lehet képzelni, hogy mégsem daganatok, hanem valamilyen gyulladásos elváltozás részei lehettek, amik elmúltak a CT idejére. A röntgenen látszódó lítikus (vagyis felszívódó) csontelváltozásnak CT-n is látszódnia kell; kérdés, hogy a mellkas CT szeletekbe beleesett-e a kulcscsontnak ez a része, vagy már azon kívülre esett.

A "litikus" fogalom ugyan nem a csontscintigráfia (csontizotóp) vizsgálat szóhasználata, azon inkább kóros aktivitásfelvétel, aktivitás fokozódás, esetleg dúsítás kifejezések szoktak lenni, ezt inkább röntgen- és CT leletekben írják.

Az a lehetőség, hogy összecserélték volna a leletet, nagyon nem valószínű, esetleges ilyen súlyos hiba hamarabb kiderülhett volna (pl vagy a nagymamája, vagy a másik beteg felvételei valamilyen ellentmondást tartalmazhattak, ha összehasonlították a korábbival) , de ha rendelkezésre állnak korábbi felvételek, egy alapos összehasonlítás során radiológus segítségével, az egyes részletek jellegzetességei alapján megállapítható, hogy azonos betegről készültek-e.

Kérdezi, hogy szokott-e ellentmondás lenni a leletek között. Fenti okokból és technikai okok alapján is szoktak különbségek lenni az egyes vizsgálati eredmények között. -

Az ellentmondás feloldására vagy esetleg megerősítésére javasolom, hogy készíttessenek egy friss mellkasröntgen-felvételt, és annak függvényében, hogy van-e vagy nincs árnyék, az onkológus döntsön a továbbiakról.

Kérdés: 2015. augusztus 31., 11:25; Megválaszolva: 2015. szeptember 01., 22:40
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mri kontrasztanyaggal
Tisztelt Doktorúr! Feleségemnél nagy valószínűséggel SM megbetegedést diagnosztizáltak, de még nem 100% - os a diagnózis. Korábban...
Mri-lelet kiértékelése
Feleségem Röntgen felvétel után "Radiológiai eredmény A jobb fibula proximális harmadán mintegy 22 mm hosszúságú szakaszon a corticalis és a...
Nevetésre hasprésre mi mozdulhat
Kedves Doktorúr! Nagyon profi a válasza! Hasprésre, nevetésre, köhögésre belső szervek elmozdulásának érzése hasüregi belső sérvet igaza van...
Nyaki nyirkocsomó
Tisztelt Doktor Úr! Páromnak kb 2 hónapja a nyak bal oldalán egy hosszúkás (3-4 cm) kiterjedésű duzzanat található, ami sem nem nő, de nem is...