mri értékelése

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta diagnosztizált porckorongsérvem van, ami sajnos évek óta problémát is okoz. Íme a legfrissebb mri leletem: A lordosis íve megtartott. A csigolyák alakja, szerkezete ép. Az LIV, V korongok részlegesen dehidratáltak, laposabbak. Az LIV-V csigolyák között a bal oldali gyök kilépését nyomó sérv látható. Az LV-SI szintben a jobb oldali gyököt bés caudát komprimáló sérv ábrázolódik. A ThXII-LI szintben kisfokú mediális hátradomborodás. A gerinccsatorna tágassága, a cauda lefutása, jelintenzitása szabályos. Kérném, hogy értelmezze nekem, főleg azt a caudás részt nem értem. Illetve még azt kérdezném, hogy hasmenés előfordulhat e ettől? Köszönöm válaszát! Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező!

A "cauda" a gerincvelő alsó végéből kilépő idegek csoportjának az elnevezése, a latin szó jelentése: farok, teljes neve pedig "cauda equina" azaz lófarok - az egykori névadót a kinézete a ló farkára emlékeztette. A gerincvelő általában valahol a XII. háti vagy II ágyéki csigolya között végződik, ez alatt már csak ezek az idegrostok futnak. Az V. ágyéki csigolya és a keresztcsont között láttak egy sérvet, ami a jobb oldali gyököt és ezt az idegfonatot (caudát) nyomja. Emellett azonban azt is írják, hogy cauda lefutása és jelintenzitása szabályos, vagy nagy elnyomódást valószínűleg mégsem okoz. A IV. és V. ágyéki csigolya között bal oldali sérv látható, mely az ott kilépő ideget nyomja. A legalsó háti és legfelső ágyéki csigolyák között is láttak egy kisfokú porckorong kidomborodást hátrafelé, vagyis gerinccsatorna irányában, de ez valószínűleg nem jelentős. Hasmenést nem okoz a porckorong sérv. Vizelet- és széklettartási zavarok csak a cauda nagyfokú összenyomódása esetén fordulhatnak elő, de ez a leírás alapján valószínűleg nem vonatkozik az Ön esetére. Természetesen, a leletet a kezelőorvosával is beszélje meg.

Kérdés: 2015. augusztus 17., 20:47; Megválaszolva: 2015. augusztus 18., 21:47
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat