MR lelet kiértékelése

Tisztelt Dr.Laki András! Szeretném megkérni az MR leletem kiértékelésére... Lumbalis gerinc MR:Sagittalis T2, T1, STIR, Axialis T2, Coronalis STIR A Th.XI.-S.III. szakasz ítélhető meg. Az ágyéki lordosis megtartott, a thoracolumbalis átmenet enyhén kyphoticus, érdemi scoliosis nem látható. A csigolyaperemeken Th.XI.-L.I.magasságában enyhe körkörös spondyloticus kihegyesedések láthatók. A kisizületi arthrosis az L.III.-S.I.régióban mérsékelt fokú Th.XI./XII.intervertebralis discus dehidrált, ellapult, rajta számottevő dorsalis előboltosulás nem észlelhető.L.IV./V.discus szintén dehidrált, magassága megtartott, körkörös előboltosulása dorsalisan kissé komprimálja a durazsákot és szűkíti az L.4.gyök kilépéseket. A többi leképezett intervertebralis discus jelintenzitása és helyzete normális. A vizsgálati régióba eső gerincvelői szakasz és conus terminalis ép. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Erika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező!

Az ágyéki gerinc vizsgálata során még a szomszédos két alsó háti és a felső három keresztcsonti csigolya került a vizsgálati területre. A háti-ágyéki átmenet kissé fokozott görbületű. A XI. háti és I ágyéki csigolyán porckopásos eredetű enyhe mészfelrakódásokat láttak. A III. ágyéki és I. keresztcsonti csigolyák közötti ízületekben mérsékelt fokú degeneratív, kopásos elváltozásokat írtak le. A XI-XII. háti és IV-V. ágyéki csigolyák közötti porckorongokon is degeneratív, terhelés eredetű elváltozásokat láttak. Az utóbbi, az ágyéki porckorong előboltosulása szűkíti a kilépő ideggyökök útját is, ennek lehet a leginkább jelentősége. A többi megállapítás normális viszonyokat ír le. A panaszaival, tüneteivel a kezelőorvos tudja majd összevetni a leletet.

Kérdés: 2015. június 16., 21:37; Megválaszolva: 2015. június 17., 21:59
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat