Háti MR lelet értelmezése

Tisztelt Doktor úr Most kaptam meg az MR leletemet, az orvosomhoz csak egy hét múlva megyek, ezért kérem segítségét az értelmezésben és "lefordításásban". A lelet részletes, de csak a véleményt írom, talán ez is elég. A leletet lefotózva csatolom talán olvasható. Incipiens degeneratív eltérések A T.VI. corpusban 8 mm-es atípusos haemangioma Dicsophatia, spondylosis thoracalis Spondylarthrosis lumbalis hernia disci L.V./S.I A haemangioma valóban daganat? Nagyon szépen köszönöm Sz Bea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza csigolya haemangioma témában

Tisztelt Kérdező!

A haemangioma, bár sokszor a jóindulatú daganatok között említik, nem tartozik a valódi daganatok közé, inkább vékony illetve hajszálerekből álló szabálytalan szerkezetű ércsoportosulást, tömörülést, érgomolyagot jelent. Külsőre abban hasonlít a daganatokra, hogy a normális szövetek helyét foglalja el. A háti gerincben nagyon gyakoriak ezek a haemangiomák (akár minden negyedik embernek is lehet) és többségük az Ön esetéhez hasonlóan kicsiny, 10 mm alatti, melyeknek nincs jelentőségük, kezelést nem igényelnek. Arra a felvételek hiányában nem tudok választ adni, hogy mit értett a leletező radiológus az atípusos jellegén, valószínűleg nem minden egyes mérésben mutatott a haemangiomákra típusos képet. A lelet többi részében degeneratív (porckopásos eredetű) eltéréseket írnak le melyek közül a leginkább az 5. ágyéki csigolya alatti porckorong sérvének lehet jelentősége, ha ez panaszokat okoz. Ezen kívül enyhe mértékű csigolya-meszesedéseket és kisízületi porckopásos jeleket említettek.

Kérdés: 2015. június 06., 18:59; Megválaszolva: 2015. június 08., 22:17
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Anykoponya MR
Agykoponya MR vizsgálaton eltérést nem találtak, mindössze egy mondat szerepel benne, ami miatt aggódom. Nem tudom, hogy konkrétan mit jelent a...
Ultrahangos kérdés
Kedves Doktor Úr! Mivel rendszeresen van húzó, tompa fájdalmam a jobb vese tájékán, amit elől és a hátamba sugárzóan is szoktam érezni, ezért...
Van ilyen káros hatása az MR...
Tisztelt Doktor Úr! Az MR- vizsgálat kockázatával kapcsolatos lenne a kérdésem. Volt egy kontrasztanyagos koponya MR- vizsgálatom. 3 hónapig tartó...
Sugárterhelés
Rtg értelmezés
Kérem az alábbi rtg.t köznyelvre lefordítani. "A csontok porotikusak. Kiegyenesedett lumbalis lordosis. A thoraco-lumbalis átmenetben jobbra convex...