Mellkas CT lelet

Tisztelt doktor úr! Tavaly szept.-ben légúti fertőzés után jobb oldalt lebénult a gégém, hangszalagom.Kivizsgálás során készült mellkas CT leletem: 2014 okt.-ben: "Mediastinalis ablakkal készült felvételen Pathológiás méretű lgl.nem detectálható.Pericarialis és pleuralis folyadékgyülem nem észlelhető.Intrapulmonalisan körülírt kóros terime nem detectálható.Bal oldalon a rekeszi felszin közelében ventralisan vaskosabb kötegárnyék észlelhető, mely a rekeszi és mellkasfali pleurával valamint a ventralisan kiszélesedett nagyréssel üsszefügg.Basalisan sorsalisan interlobularis septomok helyenkét kissé megvastagodtak, keskeny sávban a transparentia csökkent. A máj a monofázisos felvételen homogén. A mellékvesék régiója szabad. A gerincen enyhe fokú degeneratív elváltozások vannak.Vélemény: Térfoglalás nem észlelhető." Majd megismételték a felvételt mivel idiopátiás gégebénulást állapítottak meg jan.-ban. 2015. ápr.-ban készült felvétel eredménye: "A mediastinum és a hilusok szabadok. A szív, nagyerek rendben.Pleuralis, paricardialis folyadék nincs.Egy-egy apró jellegtelen subpleuralis megfigyelhető a tüdőkben, a legnagyobb a jobb alsó lebenyben paravertebralisan 4 mm-es.Egyebekben légtartó tüdők.Szabályos mellékvesék. A máj 4.segmentumában egy-egy apró cysta látszik.Csontdestructio nem diff.. A korábbi képekkel összevetve a status nem változott.Vélemény: Térfoglalás nem igazolható.Status idem." Szeretném megtudni a CT leleteimet érthetően. A kivizsgálás során voltam koponya CT-n, ahol eltérést találták (bal oldalon a pons- mesencephalon határon ischaimiás laesióra suspect elváltozás, 8 mm-es) , ezért koponya MRI-re is sor került.Itt már nem találtak eltérést, a leletből a következőt nem értem: "A FLAIR sorozaton egy képen a középvonaltól jobbra a nyúltvelő ventralis kontúrja mentén a kisagy-híd karok szintjétől kissé caudalisabban, a pons basalis részének megfelelően 3x1 mm-es, sávszerű magas jel látszik, mely az összes többi szekvencián nem ábrázolódott. Műtermék lehet." Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza CT és MR leletek témában

Tisztelt Kérdező!

A mellkas CT vizsgálatok célja az volt, hogy a hangszalag bénulásának hátterében van-e esetlegesen egy mellkasi illetve tüdődaganat (a gégeizmok mozgató idege egy szakaszon a mellkasban fut, innen lehetett volna összefüggés) . Ezt a két vizsgálattal ki lehetett zárni. Amennyire a felvételek nélkül, a leírások alapján megítélhető, a talált kötegszerű képletek leginkább gyulladásos maradványok lehetnek, valamint találtak néhány apró, subpleuralis (mellhártya közeli) képletet, ezek is legtöbbször maradványok; az is lényeges megállapítás, hogy a két vizsgálat között nem volt különbség, vagyis nem jelent meg újabb eltérés. A másik kérdésére: az MR vizsgálat érzékenyebb az agyi keringészavarok jeleire, mint a CT, így, ha azzal nem láttak kórosat, az jót jelent. A CT vizsgálat során az agytörzs területe (ide tartozik a nyúltvelő is) gyakran tartalmaz a képet zavaró műtermékeket, melyeket a koponyaalap vaskosabb csontja okoz. Amit az MR felvételek egyetlen sorozatán láttak, de a többin nem, nem találták jellemzőnek sem keringészavarra, sem más elváltozásra, emiatt tartották valószínűnek, hogy csak műtermék, azaz technikai okok hozták létre.

Összességébe aggodalomra okot adó eltérés egyik vizsgálat során sem tűnik ki a leletekből.

Kérdés: 2015. április 15., 17:49; Megválaszolva: 2015. április 18., 22:20
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
MR koponya vizsgálat véleményezése
Tisztelt Doktornő! A feleségem egy ideje szédülésre .hányigerre zsibbadásra panaszkodik kórházba vitték ezekkel a tünetekkel mert nagyon szédült...
Anykoponya MR
Agykoponya MR vizsgálaton eltérést nem találtak, mindössze egy mondat szerepel benne, ami miatt aggódom. Nem tudom, hogy konkrétan mit jelent a...
Ultrahangos kérdés
Kedves Doktor Úr! Mivel rendszeresen van húzó, tompa fájdalmam a jobb vese tájékán, amit elől és a hátamba sugárzóan is szoktam érezni, ezért...
Van ilyen káros hatása az MR...
Tisztelt Doktor Úr! Az MR- vizsgálat kockázatával kapcsolatos lenne a kérdésem. Volt egy kontrasztanyagos koponya MR- vizsgálatom. 3 hónapig tartó...
Sugárterhelés