nyaki röntgen értékelése

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném, ha véleményt mondana a mai nappal kézhez kapott, nyaki röntgen leletemről. "Elsimult nyaki lordosis, a C V alatt kp.szűkebb rés látszik, a peremszéleken itt kezdődő felrakódások. A C VII proc.transversusai mindkét oldalon jelentősen hosszabbak, nyaki borda nem látható. A C I hátsó ívén kifejezett foramen arcuale." Ááltalában nem vagyok beteges, nem szoktam elhagyni magam...de a nyakam bal oldala rettenetesen fáj (nem folyamatosan) ..és néha (bocsánat ha butaságnak tűnik) olyan mintha a bal oldali arcomat tűvel szurkálnák és sokszor szédülök.Lehet-e összefüggés a leletem eredménye és a panaszom között? Nagyon köszönöm a válaszát! Lili

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Nyaki gerinc röntgen témában

Tisztelt Kérdező!

A lelet szerint a nyaki gerinc normális görbülete csökkent illetve kiegyenesedett, ami valószínűleg tartási rendellenesség. Az V. nyakcsigolya alatti porckorong valószínűleg laposabbá vált és ennek következményeként a csigolyákon meszes felrakódások kezdenek kialakulni. A VII. nyakcsigolya oldalsó nyúlványai a szokottnál hosszabbak. Utóbbi eltérések, ha tünetekkel járnak, inkább a karok-kezek zsibbadásával, érzés- vagy mozgászavaraival járhatnak. Az I. nyaki csigolyán fejlődési rendellenesség látható, a csigolyához kapcsolódó szalag elmeszesedése gyűrűszerű képletet, "lyukat" képez. Ebben kanyarodhat a gerinc melletti artéria, melynek a meszes gyűrű miatti benyomódása szédüléses panaszokat okozhat. A nyaki fájdalmat megítélni távolból nem lehet, több minden okozhatja, így izomfeszülés is. A bal oldali arcfájdalmat szerintem nem lehet ezzel a röntgenfelvétellel összefüggésbe hozni, felmerülhet más neurológiai rendellenesség, az arcot ellátó ideg (nervus trigeminus) kóros eltérése, esetleg arcüreggyulladás. Neurológiai vizsgálatát javasolom, továbbá felmerül orrmelléküreg röntgenfelvétel és fül-orr-gégészeti vizsgálat szükségessége is.

Kérdés: 2015. március 26., 21:59; Megválaszolva: 2015. március 28., 19:54
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Rögen lelet
Tisztelt Doktor nő/ Úr A múlt héten nagyon rosszul lettem az ügyeletes Dogtorúr mentőt hívott és bevitetett a NEUROLÓGIAI OSZTÁLYRA.Onnan nyaki...
Lelet
Tisztelt doktor úr/Doktornő! Engem az érdekelne, hogy maga mit gondolom a leletemről. Nyaki gerinc kétirányú (röntgen):A C/7 jobb oldali proc....
CT lelet értelmezése
Hasi ultrahang eredmény mutat e...
Kontrasztanyag MR vizsgálatnál
Kedves Doktor Úr! Öntől már kaptam választ korábban, de a kontrasztanyagos vizsgálatom még hónapok eltelte óta se hagy nyugodni, a vizsgálatom...