veseartéria szűkület

Tisztelt Doktor Úr! Azzak a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy fiatal koromban bal oldali veseartéria tágulatom volt melyet tágítottak, utána vérnyomásom rendben volt.Jelenleg nyár óta ismét magas a vérnyomásom.Veseartéria szűkület miatt történt először angio Mr vizsgálat: Lelet: Jobb oldalon az artéria renalis retrocavalis szakasza grachilis, benne telődés alig azonosítható.Hilusi ágain egyértelmű szűkűlet nem figyelhető meg.Jobb vese kontrasztanyag felvétele az ellenoldalitól kissé elmarad. Utána a Dr. angio-Ct-t kért amineg lett. Kérdésem: Egészen a Ct-ig azt mondták kell a tágítás mert késöbbiekben elhalhat a vese? De a Ct után azt mondták nem kell. Megnyugodható? Mennyi idő múlva ellenőriztessem, mert a vérnyomásom azóta is labilis. Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza MR és CT angiográfia témában

Tisztelt Kérdező!

A vizsgálatok technikai részleteit és felvételeit, leleteit nem ismerhetem. A mai berendezésekkel és eljárásokkal a két vizsgálat pontossága elvileg hasonló. Nem tudom, mi volt az MR angiographia leletével kapcsolatban a bizonytalanság, esetleg valamilyen technikai ok, ami miatt az orvosa kért angio-CT vizsgálatot is. Valószínűleg a CT lehetett ebben az esetben a pontosabb, de ehhez látni kellene a vizsgálatokat. Fontos volna a képek alapján annak az ismerete is, hogy egyébként milyen állapotban van a jobb veséje, pontosan mit fed a negatív lelet. A vesék működésének, működési arányának megítélére még informatív lehet a vesescintigraphia (izotópvizsgálat) , aminek az elvégzése megfontolandó, tekintettel arra, hogy az MR során a jobb vese kontrasztanyag felvétele elmaradt. Lehetséges, hogy még egy normális tágasságú artéria mellett is már kissé károsodott a jobb vese működése, ezért volt a különbség. A további teendőket a leletek, felvételek részletesebb kiértékelés után lehetne meghatározni, ebben a kezelőorvosa tud segíteni.

Kérdés: 2015. február 23., 09:52; Megválaszolva: 2015. február 26., 11:06
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Koponya MR vizsgálat
CT Eredmény
Ma kaptam meg a vizsgálat eredményét .. szeretnek választ kapni mert nem ertem
Mellkasfelvétel
Kedves András! Kérem, segítsen értelmezni a radiológiai véleményt. Válaszát hálásan köszönöm! (Nem tudom, fontos - e az értékelésnél, hogy a...
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI