CT vizsgálat eredménye

Tisztelt Doktor Úr! Gyakorivá vált fejfájás, hónapok óta tartó fülzúgás, hirtelen jelentkező feledékenység, tompaság miatt neurológián jártam. Nyaki érszűkületem van, amit röntgen mutatott ki a fél éve jelentkező Tietze-szindróma miatt. CT vizsgálatra küldtek (+ Cavinton fortét írtak, amitől máris jobban vagyok) . Ennek eredményével csak 10 nap múlva mehetek, addigra kaptam időpontot, ezért kérem szépen leletem értelmezését. Előre is köszönöm! "Norm. tágasságú, szimmetrikus, nem dislokalt kamrarendszer. Ép külső liquorterek. Jobb oldalon fronto-parietalisan a koponyacsont mellett a gyrusok mérs. hyperdenzek." Javasolják a kontrasztanyagos Ct-t vagy az MR vizsgálatot.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza agyi CT vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező!

A felvételek hiányában én sem tudom pontosan megmagyarázni ezt a leírást. A gyrusok az agytekervények latin elnevezése, amit a felvételen körülírtan, valahol a homlokcsont-falcsont területén a szokásosnál magasabb denzitásúnak (sugárelnyelődésűnek) látták. Ilyen jelet önmagában nem tudok értelmezni. Valószínűleg a bizonytalanság miatt javasolt a leletező orvos is kiegészítésképpen kontrasztanyagos sorozatot, vagy MR vizsgálatot. A lelet többi része normális viszonyokat ír le. Más kérdés, hogy nem tudom, „nyaki érszűkület” hogyan derülhetett ki röntgenfelvételek alapján, legfeljebb, ha a nyaki gerincen jelentős mészfelrakódások volnának, az utalhatna valamennyire – de csak nagyon áttételesen és az Ön életkorában ritkán - a gerincartéria csatornájának esetleges beszűkülésére, de ennek nincs köze az agyat ellátó nagy artériához. Mindenesetre, ha az érszűkület gyanúja felmerült, de a panaszai alapján is javasolható egy nyaki (carotis) artériás Doppler vizsgálat elvégzése is. Fülzúgása miatt még fül-orr-gégészeti vizsgálat jön szóba, és szerintem inkább az alapján lehet dönteni a továbbiakban kontrasztanyagos CT, vagy a belső hallószervekre is célzott MR vizsgálat irányában.

Kérdés: 2015. január 10., 13:34; Megválaszolva: 2015. január 11., 20:52
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahang vizsgálat
.Mit jelent a köldök magasságba nagy kiterjedésű vegyes ecogenitás, zömében hyporeflektiv karéjozott inhomogén porckemény téfoglalás.sok fogyás...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Melanoma metastasis gyanúja miatti mellkas, has, kismedence CT vizsgálat nem mutatott ki elváltozást, viszont a lelet tartalmaz ...
Virtuális Bronchonoscopia
Tisztelt Doktor Úr! Régóta allergiás vagyok illetve gyermekkorban asztmám is volt/van. Aztán teljesen tünetmentes voltam több évig majd olyan 2016...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktor úr! Tudna kérem segíteni nagynéném csatolt CT leletenek ertelmezeseben? Köszönöm előre is.
4év alatt 6 mellkas CT
Jó estét kívánok Doktor Úr! Azon apropóból keresem Önt,mert az interneten egyfolytában mást sem olvasok hogy így ártalmas a CT ionizáló...