Thymus maradvány felnőttkorban

Üdv.! 31 éves nő vagyok.Egy mellkas ct vizsgálatból derült ki (más okból kifolyólag) , hogy "Az aorta ascendens előtt, a sternum mögött, 2, 5 cm széles, és 1, 5 cm vastag lágyrész terime ábrázolódik, mely megfelelhet thymus maradványának. A mediastinumban, ill. a hilusokban kórosan megnagyobbodott ny. csomók nincsenek." A háziorvosom szerint el kell mennem onkológiára megnézetnem, illetve állítása szerint majd a sebész eldönti, hogy meg kell-e műteni?! Nagyon megijesztett! Ekkora nagy a baj?! Tulajdonképpen mit jelent ez? Annyit tudok, hogy ez vmi megmaradt csecsemőmirigy a mellkasomban?! Szeretném ha valaki többet tudna nekem erről mondani, illetve, hogy milyen szakorvost kell felkeresnem, milyen vizsgálatra kell számítanom? Ezt mindenképpen meg kell műteni? (jelenleg nem okozott semmi problémát, tünetet) Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza thymus témában

Kedves Kérdező!

A thymus magzati korban, csecsemő és kisgyerek korban a nyiroksejtek képződési helye. Felnőtt korra valóban fel szokott szívódni, régen ismert, hogy ez nem mindenkinél történik meg teljesen. Ha nem okozott panaszt, akkor a további vizsgálat célja véleményem szerint inkább az, hogy bebizonyosodjon, valóban thymus maradványt látott-e a CT. Operálni akkor fontos, ha a nagyságánál fogva nyomja valamelyik nyaki képletet (pl. nyelőcsövet vagy légcsövet, gégét) .

A sebészeti vizsgálatot mindenképpen célszerű elvégeztetni, ennek alapján közösen meghozni a döntést.

Üdv: dr. Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2015. január 03., 18:50; Megválaszolva: 2015. január 04., 20:46
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahang vizsgálat
.Mit jelent a köldök magasságba nagy kiterjedésű vegyes ecogenitás, zömében hyporeflektiv karéjozott inhomogén porckemény téfoglalás.sok fogyás...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Melanoma metastasis gyanúja miatti mellkas, has, kismedence CT vizsgálat nem mutatott ki elváltozást, viszont a lelet tartalmaz ...
Virtuális Bronchonoscopia
Tisztelt Doktor Úr! Régóta allergiás vagyok illetve gyermekkorban asztmám is volt/van. Aztán teljesen tünetmentes voltam több évig majd olyan 2016...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktor úr! Tudna kérem segíteni nagynéném csatolt CT leletenek ertelmezeseben? Köszönöm előre is.
4év alatt 6 mellkas CT
Jó estét kívánok Doktor Úr! Azon apropóból keresem Önt,mert az interneten egyfolytában mást sem olvasok hogy így ártalmas a CT ionizáló...