Mellkas röntgen sugárzás

Tisztelt Doktor Nő / Úr! Érdeklődnék, hogy egy mellkas röntgennél maximum mekkora sugárzást kaphat a páciens? Leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy ha az asszisztens figyelmetlen, akkor kaphat-e az ember nagy mértékű sugárterhelést? Tehát rosszul állítja be az erősséget stb... Köszönettel: Zsolt

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a röntgensugár terhelés témában

Tisztelt Kérdező! A mellkas röntgenfelvétel a röntgenvizsgálatok közül az egyik legkevesebb dózissal járó vizsgálat, annyi sugárterheléssel jár, mint amit az ember a természetes háttérsugárzás révén néhány (5-10) nap alatt kap meg, vagyis nincs mitől aggódnia. Az nem történhet meg, hogy a beteg egy mellkas felvétel során ennél nagyságrenddel több sugárdózist kapjon, még ha az asszisztens esetleg kissé pontatlanul állítaná be a berendezést. A modern, digitális röntgenberendezések alkalmazásával ezek az expozíciós hibák a felvétel kiértékelésekor korrigálhatók, és csak a régebbi filmes technikáknál fordulhat elő, hogy meg kell ismételni emiatt a felvételt. A fentiek szerint még ebben az esetben is a sugárterhelés minimális lenne.

Kérdés: 2014. június 06., 16:06; Megválaszolva: 2014. június 10., 19:27
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?