Natív és kontrasztos mellkas CT

Édesapám a következő CT eredményt kapta. Szeretném tudni, mennyire súlyos az állapota, mit jelentenek az orvosi szakkifejezések? Min.jobb oldali pleurális, kevés pericardialis látható. A jobb rekeszfél megemelt, a jobb hilusfél cranial felé helyezett. A mediastinalisan látható szövetszaporulat növekedett:axialis metszeten 6x3 cm volt, jelenleg 7x4, 5 cm. Cranio-caudalis kiterjedése kb. 3 cm-rel növekedett. A VCS jelentősen comprimált, dislocalt, tőle az elváltozás nem különül el. Infraclavicularisn néhány lgl. megfigyelhető. A mediastinum területén a pathológiás lgl.-ek növekedtek 22 mm-ről kb.27 mm-re. A jobb oldalon ventrálisan látott elváltozás érdemben nem változott. A jobb csúcsban egy kb. 35x32 mm-es rosszul határolódó, környezetét kötegárnyékokkal szűrő képlet jenet meg mely a plurelával szélesen összefügg, csontdestrukciót nem okoz, környezetében tágabb bronchusok futnak. A csúcsban több 1 cm-nél mérs. nagyobb spiculalt szélű nodulus is megfigyelhető. Az ábrázolódó csontokon az elváltozások inkább degeneratív jellegűnek tünnek. A mellékvesék attekinthető része eltérés nélküli. A máj bal lebenyében 9 mm-es hypodenz képlet sejthető.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a mellkas CT témában

Tisztelt Kérdező! A leletből kiderül, hogy ez a vizsgálat egy már ismert betegség állapotának követésére szolgált, a korábbi lelettel hasonlították össze. A mediastinum a mellkasnak a két tüdőfél közé eső részét jelenti. Az összehasonlítás eredménye szerint a már megállapított mellkasi képlet növekedett, de egy másik jobb oldali, elülső (ventralis) képlet nem változott. A nagyobbik térfoglaló folyamat a nagy felső mellkasi vénát (vena cava superior, ez a VCS) összenyomja és eltolja. A jobb tüdőcsúcsban egy nagyobb, újonnan megjelenő és több kisebb elváltozást írtak le. A májban sejtett gócról ebből a leírásból nem lehet sokat megállapítani, ehhez a képeket vagy legalábbis az előzménnyel való összehasonlítását látni kellene. Összességében úgy látszik a leletből, hogy az édesapjának a betegsége sajnos előrehaladt. Az édesapja a további kezelés lehetőségeit a kezelőorvosától tudhatja meg.

Kérdés: 2014. május 13., 11:28; Megválaszolva: 2014. május 15., 21:52
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...