pajzsmirigy, nyaki ultrahang eredménye

Tisztelt Doktornő/Úr Szeretném a véleményét kérni. Nyaki Ultrahang vizsgálaton voltam 5 héttel ezelőtt és a mai napon is. Az 5 héttel ezelőtti eredményem:A pm. lebenyei nem nagyobbak, bennük körülírt elváltozás nem észlelhető. És a mai eredmény:A pm. lebenyei nem nagyobbak. Mindkét lebeny szerkezete finoman inhomogén. A jobb lebenyben az isthmus közelében egy kb. 0, 35 cm-es echoszegény göb van. A lebenyek vascularisaltioja kissé fokozott. Mit jelentenek ezek? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy ultrahang témában

Tisztelt Kérdező! Szokatlan a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatát néhány héten belül ismételni, kivéve, ha ennek valamilyen konkrét oka van; erről nem tett említést. Az sem derült ki, hogy a két vizsgálat ugyanott készült-e vagy más helyen, más berendezéssel. Nem zárható ki, hogy ha a második vizsgálat során modernebb, nagyobb felbontású készülékkel történt, a "finom" (a szokásos szóhasználat szerint enyhe, minimális) inhomogenitás és a kicsiny göb biztosabban kimutatható volt, mint az elsőnél. Maga a lelet szerint, az inhomogenitás és a fokozott erezettség (vascularisatio) pajzsmirigy gyulladásra utalhat ami ebben az esetben leggyakrabban egy autoimmun folyamat eredménye szokott lenni. A 3, 5 mm-es göb körülírt apró rendellenesség a mirigyben, avagy ez is a gyulladás része lehet; most nincs külön jelentősége, de majd követni érdemes. Addig is, javasolt a pajzsmirigy hormontermelését ellenőrizni (vérből TSH meghatározás) amihez a háziorvos is adhat beutalót.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2014. május 10., 17:53; Megválaszolva: 2014. május 11., 21:03
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?