pajzsmirigy ultrahang, coloid cysta

szeretném megkérdezni mivel eddig nem volt tudomásom a pajzs mirigy működésének állapotáró de ma UH.vizsgálaton voltam és az alábbi leletet kaptam:a p.mirigy norm nagyságú, a jobb lebeny 14x13x35mm-es, a kp.harmadában echoszegény sávvalövezett7x11mm-es izoechogen göb ábr.. Tőle cranialisabban egy septalt6x8mm-es és néhány 2-3mmkörüli cysta ábr. Az isthmzus legnagyobb vastagsága2, 5mm, szerk. homogén. A bal lebeny11x12x33 mm-es. A kp. harmadában egy 5 mm-es az alsó harmadában egy 4 mm-es coloid cysta ábr.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a pajzsmirigy ultrahang témában

Tisztelt Kérdező! Az ultrahangvizsgálat nem ad közvetlen információt a pajzsmirigy működéséről, erre laboratóriumi vizsgálat (vérből TSH, kóros érték esetén T3, T4 hormonszintek vizsgálata), továbbá indokolt esetben az izotópvizsgálat alkalmas. Az Ön leletében leírt göbök illetve cysták nagy valószínűséggel nem okoznak működési zavart, illetve esetleges működési zavar nem csak göbök mellett lehet. Ezek a leírt göbök többségükben kis méretűeknek számítanak, még a közülük legnagyobb 7x11 mm-es is esetében is (a típusos szerkezetét tekintve) ultrahangos követés egyelőre elegendőnek látszik. A pajzsmirigye a göbök mellett nincs megnagyobbodva, sőt az átlagosnál mérsékelten kisebbek a lebenyek. A TSH meghatározása ajánlott, esetleges további teendők ettől függenek.

Kérdés: 2014. május 06., 20:37; Megválaszolva: 2014. május 08., 19:28
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...