Kedves Web Doktor! MR lelet írták a következőt amit nem tudok teljesen értelmezni

A CIV csigolya testben csontvelő ödéma látható. Modic I degeneráció látható. Caudal felé fokozódó durva csőr képződéssel járó spondylosis, A peremszélek egyenetlenek, egy-egy határozott schmorl benyomat látszik A c3 discuson laterodorsalis protrusio látszik, mely a durazsákon benyomatot képez, a myelont kissé modellálja. A C 4 dicison határozott jobb túlsúlyú centralis kiboltosulás látszik, mely a csontos felrakodásokkal együtt a durazsákon jobb túlsúllyal benyomatot képez, a myelont főle jobb oldalon érinti és modellálja. A canálos spinalis határozott secunder szűkülete látható. A CVés CVI csigolyákon lévő rögzítések okoznak a durazsákon és a myelonba határozott benyomatot. A myelonban diszkrét myelopathiás jel is valószínű. Orvosi vélemény Caudal felé fokozódó csontos és porcos degeneratív eltérések A műtéti területen a műtéti rögzítés okoz a durazsákon és a myelonba határozott benyomatot diszkrét myelopathiával A hídban apró ischemiás gócok sejthetők. Koponya Mr javasolt Szeretném kérdezni miért kell a koponya Mr. Mi az a csontvelő odema? Várom mielőbbi válaszát. Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a MR lelet témában

Tisztelt Kérdező! Az ödéma, magyarul vizenyő minden testrészben, így a csigolyákban lévő csontvelőben is a folyadéktartalom felszaporodását jelenti. Ebben az esetben az ödémát valószínűleg a porckopásos, túlterheléses eredetű porckorong elváltozásokhoz társuló, a csigolyákat érintő másodlagos folyamatok okozhatják, ha más ok (leginkább trauma) nem jön szóba. Ez az MR vizsgálatok során használt Modic szerinti beosztásban az I. típusú elváltozás. A nyaki gerinc MR területébe beleeshet az agytörzs középső, a hídnak nevezett része is, de csak a vizsgálat szélében és nem teljes értékűen ábrázolódik. Az itt látott apró vérellátási zavarok következményeinek tartott elváltozások pontosabb megítélésére javasolták a koponya MR vizsgálatot.

Kérdés: 2014. április 20., 22:20; Megválaszolva: 2014. április 21., 21:24
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?