Gerinc MRI

Tisztelt Doktor Úr! Legyen kedves a ma kézhez kapott MRI leletemrol egy átfogó magyarázatot adni a sok latin kifejezés miatt. Válaszát előre is megköszönve! Az L4 es L5 csigolya corpusaban egy-egy 15 mm-es haemangioma látható. 3-as csigolya felső zarolemezen kis schomorl Hernia van. Ez porcservet jelent? A praesacralis résben a discuson körkörös 2 mm-es protrusio látható. A kisizuletben kezdődő arthrosis jelei. A myelonban koros jelintenzitas eltérés nem különul el. Vélemény: degenariv jelek. Nagyon szépen koszonom mielőbbi valaszat! Szep estet kîvanok! Bea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező! A leírás szerint a 4. és 5. ágyéki csigolyában ér eredetű, jóindulatú daganatra utaló képletet láttak (ez a haemangioma), ami inkább egy helyi érfejlődési zavarnak megfelelő csomónak, mintsem valódi daganatnak tekinthető. A 3. csigolyán leírt kis Schmorl hernia annyit jelent, hogy a porckorong a csigolya felső zárólemezén körülírtan bedomborodik a csigolyába. Ez nem azonos az igazi porckorongsérvvel, mert nem az idegkilépések és ideggyökök irányában történik, hanem felülről lefelé - az oka leginkább egy serdülőkori gerincbetegség, Scheuermann-kór, esetleg trauma szokott lenni. A presacralis rés a keresztcsont feletti legutolsó porckorong magassága, az itt leírtak szerint a porckorong 2 mm-rel domborodik be a gerinccsatornába. A képeket nem látva, csak valószínűsíthető, hogy ez még nem okozhat az idegeken nyomást. Ezeken kívül a csigolyák közti ízületek kezdődő porckopásának jeleit is említik. A véleményben szereplő "degeneratív jelek" kifejezés megerősíti, hogy az elváltozások porckopásos, túlterheléses eredetűek. A leírások alapján mindezek enyhe-mérsékelt fokúnak tekinthetők.

Kérdés: 2014. április 15., 20:19; Megválaszolva: 2014. április 18., 20:46
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...