Tüdődaganat CT lelet értelmezése

Kedves Doktor Ur/No, Sajnos nem tudok ekezeteket hasznalni, de remelem igy is erteho lesz a levelem. Edesanyam 60 eves, elment egy tudoszurore mult heten es hetfon behivtak hogy megbeszeljek vele a fejlemenyeket. Talaltak egy daganatot a tudejeben, ugyhogy elojegyeztek CT vizsgalatra, ami tegnap volt. Csatoltam az eredmenyt, amibol sok mindent nem ertunk, de ugy tunik szamomra, hogy itt nem csak egy daganatrol van szo. Hetfon megyunk tukrozesre es vesznek mintat is, amit elkuldenek szovettanra. Tudom hogy csak utana tudnak biztosat mondani, de megol minket a tudatlansag, kulonosen hogy ugy sejtjuk a CT eredmeny nem tul pozitiv. Ha esetleg el tudna nekunk magyarazni a CT vizsgalat eredmenyet, sokat segitene, meg akkor is ha nem tul biztato. Probalunk a leheto legpozitivabban hozzaallni ehhez a problemahoz, hogy tamogassuk anyukankat, de nem biztos hogy tudok majd bator arcot mutatni ha sokkolo hiret kapok, ugyhogy jo lenne tudni mi varhato. Mekkora, mennyi daganat van, attetes-e, van-e attet a nyirok csomoba - ilyesmik foglalkoztatnak most minket es minden mas amit on ki tud olvasni a leletbol. Hogy adjak egy kis hatter informaciot, anyukank eleg faradtnak erezte magat az elmult 2-3 hetben es fogyott is 5 kgot, de nem gondolt semmi ilyesmire, ugyanis rengeteg problemaja volt nagymamankkal, es egy idegzsaba is kialakult a hataba. Teljesen veletlen ment el egy tudoszuro viszgalatra. Elore is koszonom a valszat.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a mellkas CT témában

Tisztelt Kérdező! A mellékelt lelet szerint a nagyobbik, daganatra utaló elváltozás mögött egy kisebb, és több apró gócot láttak, melyeket látatlanban nem lehet megítélni, de ezek áttétek is lehetnek. Emellett a mellkas mélyebb részeiben (ez a mediastinum, a két tüdő közötti terület) valamint a tüdőkapuban (hilus) láttak részben megnagyobbodott nyirokcsomókat. A nyirokcsomó megnagyobbodás nem jelent egyértelműen áttétet, de daganatos betegség mellett felmerül. Emellett tüdőtágulás jeleit is leírták. A mellékvesékben és a csontokban áttétre gyanús elváltozást nem láttak. A kezelés lehetőségeiről tüdőgyógyász valamint onkológus szakorvos tud véleményt, javaslatot adni, ha majd a szövettani vizsgálat is meglesz.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2014. április 04., 13:45; Megválaszolva: 2014. április 07., 20:04
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...