Mellkas CT lelet eredmény...

Tisztelt Szakértő! Emlődaganat miatt operáltak, kezeltek. Tünetmentes, vagyis gyógyult vagyok. Évente csinálnak nekem egy mellkas CT. A tavalyi évben először írták le azt, hogy: A pajzsm. isthmusa szélesebb, állományában 2 cm legnagyobb átmérőjű göb látható apró meszesedéssel. Az idén változatlanul is ugyanezt. Tüneteim nincsenek. A kezelőorvosom tavaly azt mondta, hogy minden rendben. Most pedig elküldött izotóp vizsgálatra, annak még nincsen eredménye. Ezért teszem fel a kérdést: , Hogy aggódjak a rosszindulatú elváltozás miatt vagy sem? Ha nem, akkor mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Dr. Laki András válasza pajzsmirigy CT témában

Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigyben gyakoriak a kisebb-nagyobb göbök, amik többségében a mirigyállomány jóindulatú daganatai, csomói, más esetekben cisztái. Az a leírás, hogy nem nőtt, jót jelent, mert nem utal rosszindulatú elváltozásra. A mellkas CT vizsgálatok során nem biztos, hogy a pajzsmirigy isthmusa (két lebeny közötti hídja) minden alkalommal jól ábrázolódik, mert a mellkasi régió felső szélébe eshet, így nem lehet biztosan tudni, hogy mióta is van ott a göb. Az izotóp vizsgálat eredménye fontos, mert attól függhet, hogy citológiai vizsgálat indokolt-e vagy nem. Emellett ultrahang vizsgálat is hasznos volna, mert sokkal pontosabban mutatja meg a szerkezetét. A pajzsmirigygöbnek a korábbi emlődaganathoz nagy valószínűséggel nincs köze.

Megválaszolva: 2013. november 30.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Pajzsmirigy CT lelet
Kedves Webbeteg Orvos! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi lelet mit jelent és van e aggodalomra ok? Két göbös pajzsmirigy műtéten átesett beteg. Nyaki...
Többszöri röntgen hatása gyermekeknél
Tisztelt Doktorúr! 7 éves gyermekemet az elmúlt három hónapban 3 alkalommal röntgenezték: 1 fogászati 1 koponya és 1 mellkasröntgen készült. A korábbi években...
Mellékpajzsmirigy elváltozás diagnózisa...
Kedves Doktor Úr! A mellékpajzsmirigy elváltozásai, például adenóma kimutathatóak-e nyaki MR vizsgálattal, vagy muszáj a CT? Köszönöm a válaszát.
Miért lettem le véglegesítve a legelső...
Tisztelt Weborvos! Elnézést, hogy ilyen buta kérdést teszek fel!, De nagyon kíváncsi vagyok válaszára! 23 éves vagyok. Látás, hallássérültként születtem....
Derék fájdalom
Tisztelt doktor Úr! Kaptam egy röntgen felvétel a gerincemről, derék panasz miatt küldött a házi orvos el., De szeretném ha ön is rá nézne.
Fennmaradt Csecsemő mirigy mi a teendő?
Üdvözlöm, A csatolt leletemmel kapcsolatban szeretnék véleményt kérni, hematologus küldött megnagyobbodott nyaki nycs miatt mellkas CT-re, mely negatív...