nyaki panasz

Tisztelt Szakértő! 58 éves édesanyám nyaki UH leletével kapcsolatban kérném véleményét. Az utóbbi időben gyakrabban jelentkező szédülés, és nyaki "merevség" miatt háziorvosa nyaki Uh, és nyaki gerinc rtg. vizsgálatra küldte. UH lelet: A pajzsmirigy mk. lebenye normális nagyságú, szerkezete szabályos. A jobb lebenyben néhány apró göb látható, bal lebenyben kórós nincs. Nyaki erek lefutása rendben, dislocatio nincs. A nyaki régióban megnagyobbodott nyirokcsomó nincs. Nyálmirigyek eho szerkezete homogén. Bal oldalon az angulus madibuale alatt néhány apró inaktív nyirokcsomó látható. A carotis rendszer extracranialis szakaszán az erek lefutása szabályos, intima norm. vasatgságú. Meszesedés, szűkület nem látható. AV-kban anterograd, subclaviakban trifázisos szabályos áramlás látszik. Nyaki lágyrészekben kóros terime nincs. Kérném szíves véleményét, tekinthető ez negatív leletnek. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Vzsolt

Dr. Laki András válasza nyaki UH lelet témában

Tisztelt Kérdező!

A leírt ultrahang lelet valóban csaknem teljesen negatív. Az egyetlen eltérés a pajzsmirigy jobb lebenyében leírt néhány apró göb, aminek nagy valószínűséggel nincs jelentősége. A pajzsmirigy hormonállapotának vizsgálata (vérből TSH mérés) megfontolandó. A leírás többi része mind normális viszonyokat mutat. A nyaki gerinc röntgenvizsgálatának leletét nem mellékelte.

Ha azon sincs a panaszok eredetét magyarázó eltérés, további kivizsgálás javasolható.

Kérdés: 2012. december 11., 17:18; Megválaszolva: 2012. december 14., 18:18
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mr lelet véleményezése
Kisgyermek balesetével/röntgennel...
Szájnyálkahártya elváltozás
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli...
Mammográfia és mellkas CT
Tisztelt Doktor Úr! Március 17-én mammográfián voltam, majd ápr. 1-jén mellkas CT-t végeztek (mellkas CT 5 másodperc és 40 másodperc) ....
Lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tudna-e segíteni a párom MR vizsgálati eredmény kielemzésében?...